20 Април 2024 г. Събота

Време е гърците да си платят за добрия живот!

2011-06-24 17:47:42

Гърция трябва буквално да бъде спасена, надявам се, че колегите от партия "Нова демокрация" ще разчетат правилно всичко, което вчера им беше казано и ще оценят ангажимента на ЕС и на всички нас към страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти след края на двудневния Европейски съвет в Брюксел, предаде БТА.

В отговор на въпрос как на вчерашната среща на лидерите от Европейската народна партия /ЕНП/ е била приета позицията на лидера на гръцката опозиция Андонис Самарас, който отрича ефективността на програмите за икономическо възстановяване на неговата страна, Борисов посочи, че ЕНП е най-голямата и отговорна партия в Европа. Дори когато нещо не е в интерес на нашето политическо семейство, но касае всички на континента, тя гласно изразява мнението си, добави той.

 

Според Самарас мерките за Гърция няма да дадат резултат и затова опозицията не ги подкрепя, каза премиерът. 

Всички бяхме на единно мнение, че европейските лидери трябва да подкрепят Гърция, че парламентът и правителството на страната трябва да приемат решения, които да гарантират реформите, отбеляза Борисов. Който и да бъде премиер на Гърция, той трябва да изпълни този план, добави той.

Гръцките политици бяха свикнали България да бъде назидавана от Европа, но сега ние се отличаваме рязко от своите съседи с финансова стабилност, сигурност, предвидима политика, усвояване на европейските фондове в пъти по-добре, коментира премиерът. По неговите думи Гърция е от много години в ЕС, а има едва 27 процента усвояемост на фондовете.
 
За година ние имаме 20 на сто резултат към края на 2010 г., отбеляза Борисов. Затова всеки се опитва, особено на ниско политическо ниво, да ни спъне, коментира той. Надявам се това най-ясно и точно да бъде отразено в предстоящия доклад на ЕК, заяви премиерът по повод резултатите на България в усвояването на фондовете.

Спрямо процеса на приватизация Гърция е на нивото, на което беше България през 1996-1997 г. 

В настоящата криза приватизирането, от което Гърция очаква 50 милиарда евро, не е изгодно. Въпреки огромните очаквания за големи продажби накрая продавачът взима малко пари, коментира Борисов.

Той посочи, че България има интерес от укрепването на Гърция, защото у нас има гръцки банки, имаме обща граница, много бизнес и туризъм. 

Истински се надявам Гърция да оздравее по-скоро, заяви премиерът. 

Той коментира, че Гърция в момента служи и за назидание за всички останали, които говореха за повишаване на доходите независимо от производителността на труда, както и за безразборно харчене на пари за повишение на дефицита, за да се запълнят празнини в потреблението. 

Виждате какви са резултатите на всички държави, които си го позволиха, добави той.

Отбелязах няколко пъти пред колегите българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Гръцкото правителство трябва да разбере това и да бъде платена цената, посочи Борисов. 

Години наред слушахме как там малко се работи, а много се печели, сега е време да си платят за този добър живот, който не е бил материализиран с продукция, коментира премиерът.

Той добави, че е бил насърчен от своя унгарски колега Виктор Орбан по повод намерението в българската Конституция да се запише, че дефицитът не може да надвишава 3 процента. Според Орбан подобен подход трябвало да бъде заразителен пример за всички държави от ЕС.

Това, че Венецианската комисия одобри закона за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност и че всички тези закони са в парламента, среща само одобрение и се надявам да бъде отразено в предстоящия доклад на Европейската комисия за сътрудничество и оценка, посочи Борисов.

Изрично подчертах и това бе записано, че всички дебати по данъците ще бъдат водени от финансовите министри и че общите цели на ЕС трябва да бъдат постигани с националните приоритети на отделните държави, отбеляза той. 

В отговор на въпрос дали от България може да бъде поискано да повиши данъците, премиерът заяви, че би поставил темата за общата европейска енергийна политика, например с идеята Европа да купува газ от Русия от една и съща фирма и едва след това горивото да бъде разпределяно в ЕС. Защо да започваме от данъците, преди да имаме обща европейска политика на сигурност и отбрана, попита той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати