20 Април 2024 г. Събота

Решиха! Минималната заплата скача от първи септември

2011-06-23 14:44:04

Минималната работна заплата се вдига на 270 лв., а вдовишките пенсии – с 1/3 от 1 септември.

Разчетите на министерството показват, че за увеличението на МРЗ ще са необходими 15-16 млн. лв. и около 45 до 50 млн. лв. за вдовишките пенсии до края на годината.

Това обясни вицепремиерът Симеон Дянков след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след близо 3 часа дискусии.

По думите на Дянков решението е „консенсусно“. Това обаче не потвърдиха двата синдиката – КТ „Подкрепа“ от 1 юли.

„Нямаше финансов разчет, който да противопоставя датите. Министър Дянков призна, че няма проблем от 1 юли държавата да поеме увеличаването на минималната работна залата. Имало проблем с артикулацията в обществото. Аз не знам да има такъв. Защо минималната трябва да е от 1 юли, а вдовишките – от 1 септември. Този проблем е абсолютно несъстоятелен“, заяви Пламен Димитров.

Затова синдикалистът остави отговорността за вдигането на минималните доходи чак от 1 септември на плещите на правителството.

„Приемаме увеличението на размера МРЗ на 270 лв. като първа стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искаме ново – поне на 290 лв.“, заяви Димитров.

Дянков пък обясни, че каквото и да се обсъжда оттук нататък, „консенсусните решения“ влизат възможно най-скоро в сила.

„По вдовишките пенсии ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която сме готови, и може да влезе в Министерския съвет още на следващото заседание, както и за минималната работна заплата (МРЗ)“, обясни Дянков. 

Допълнителни решения на НСТС

Следващата седмица Министерският съвет ще разгледа и отпускането на допълнително финансиране на организации с делегирани бюджети.

Пари ще получат всички в средното образование, Агенцията за социално подпомагане и общините.

Разчетите за общините и социалното подпомагане обаче още не били готови, а тези за средното образование били предвидени в 15-те млн. лв., необходими за увеличаване на МРЗ.

Всички бюджетни системи без изключение ще трябва да пресметнат излишъците в бюджетите си, за да увеличат минималните си заплати до края на годината кой с колкото може.

Разпореждането за това ще направи вицепремиерът до няколко дни, обясни Пламен Димитров.

Какво става с всички плащания, обвързани с минималната работна заплата?

 

„Там има доста обвързаности, се оказа, и ние днес доста време прекарахме в тристранката да броим. Има 54 други обвързаности. Едно от решенията беше до края на тази година всички обвързаности да се разгледат и евентуално една голяма част от тях да паднат с промени на законите, така че от януари 2012 г. те да не са свързани с МРЗ“, обясни Дянков.

Това означава, че всички обвързаности остават в сила до края на годината и би трябвало да се увеличат, поясни Пламен Димитров.  

Анализът на 54-те плащания, обвързания с МРЗ, ще са готови преди 5 юли, когато ще е следващият съвет на социалните партньори. 

Основна промяна трябва да има при минималния осигурителен праг, който трябва да се увеличи с увеличаването на минималната заплата. Какво ще се случи с него и откога, обаче Дянков не коментира.

Като безсмислени обвързани плащания с МРЗ вицепремиерът посочи държавните субсидии за политическите партии и таксата при преглед от личния лекар. 

Какво още ще обсъждат социалните партньори?

„На следващата тристранка ще се обсъждат социалните плащания, всички пенсии и бюджетните заплати през следващата година. Както и възможността за ново компенсиращо инфлацията увеличение през втората половина на следващата година“, заяви Пламен Димитров.

„Обещание, което сме поели до края на мандата, е вдовишките пенсии да се удвоят“, обяви пък Симеон Дянков.

От КНСБ пък отново припомниха 7-те предложения, които отправиха към правителството преди месеци, и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, двата синдиката ще обмислят действия, за да бъдат чути.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати