28 Март 2024 г. Четвъртък

Младежки екипи от България, Гърция и Франция демонстрираха спасяване на пострадали и дадоха съвети за правилни действия по време на кризисни ситуации

2011-06-23 14:42:17

Учебната симулация е част от проект „Модерни подходи за превенция сред децата и учащите се в Европа”

 

София, 22.06.2011 г. В Националния учебен център на Български червен кръст бе проведена учебна симулация и демонстрация на спасителни действия при природни бедствия и различни аварии, на която бе показана работата на младежки екипи за евакуиране на пострадалите и ликвидирането на последствията.

 

По време на събитието се проведоха 3 учебни демонстрации на младежки екипи за превенция срещу бедствия, които показаха на подрастващите правилните действия при наличието на опасна или екстремна ситуация.

 

I-ва демонстрация: Чрез използване на богатия френски опит в екстремни ситуации, беше показана техника за евакуация по време на пожар в училище. Учениците съумяха да запазят спокойствие и следваха инструкциите на своите ръководители за безопасно напускане на горящия обект. С помощта на алпийски метод беше организирано спасяването на дете, откъснало се от групата и попаднало в димен капан. В подобна ситуация специалистите съветват да се запази спокойствие, групата да не се дели и да вървят само напред. Спонтанно връщане назад може да предизвика паника. При блокиране в помещение обградено от пожар, трябва да бъде ограничен достъпа на дима до пристигане на спасители екипи.

 

II-ра демонстрация: За първи път в Източна Европа бъше представен и използван симулатор на земетресения -12-тонна платформа, върху която са изградени истински учебна и детска стая. В реални условия бяха проследени действията и реакциите на учениците по време на земетресение. Добре обучените млади екипи показаха добра координация и успяха да преценят кои са най-необходимите вещи при случай на бедствие, а именно:

-        лични документи

-        мобилен телефон, фенерче, свирка и радио приемник

-        храна и вода

-        дрехи

-        аптечка (лекарства)

 

III-та демонстрация: Специални екипи за противодействие демонстрираха спасяването на ученици при терористична атака. С помощта на хеликоптер бяха спуснати екипи, които обезвредиха нападателите. Правилното поведение на децата и техните действия са от изключителна важност за тяхната сигурност. Те не трябва да се противопоставят на терористите, а да изпълняват техните указания и да спазват съветите на своите учители.

 

Проектът „Модерни подходи за превенция сред децата и учащите се в Европа” цели създаване на устойчива мрежа от професионални публични институции и организации от страните на Европейския съюз, които да обменят експертни мнения и знания в областта на превенцията срещу природни бедствия и катастрофи по отношение на подрастващите – деца и младежи. Той се реализира на територията на Франция, Гърция и България за срок от 12 месеца. Това е първият подобен проект в рамките на инициативата за превенция на ЕС, в който българската страна е водеща.

 

Водещ партньор на проекта е Националния учебен център при БЧК, а партньори са компанията Стоп Файър, България, Областна дирекция противопожарна безопасност и спасителни действия – ГАРД, Южна Франция/ Fire and Rescue Service Department at Gard, South France, и Община Акрит, Гърция /Municipality of Acrites, Greece.

 

В рамките на проекта ще бъде създаден образователен филм и издадено интерактивно помагало за децата и учениците в основен курс. Проектът цели обучение на ученици от 8 до 14-годишна възраст за  оказване на първоначална долекарска помощ, бърза и адекватна реакция при природни бедствия, индустриални аварии и терористични атаки.

 

 

За Проекта

 

Главна дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита” към Европейската комисия одобри изготвения от Националния учебен център към БЧК проект със заглавие „Модерни подходи за превенция сред децата и учащите се в Европа”/Modern approaches for prevention amongst children in Europe”, сред 55 подадени предложения. На работна среща в Брюксел, Комисията отбеляза проектът за приоритетен, тъй като предлага изготвянето на интегриран учебен модел и методология за ранна превенция за страните членки на ЕС. Това е първият подобен проект в рамките на инициативата за превенция на ЕС, в който българската страна е водеща.

 

Резюме: Дейностите от проекта предвиждат създаване на устойчива мрежа от професионални публични институции и организации от страните на ЕС, които да обменят експертни мнения и знания в областта на превенцията срещу природни бедствия и катастрофи по отношение на подрастващите – деца и младежи. Очакваният резултат от проекта е синхронизиране и подобряване на съществуващите учебни методи, създаване на интегриран модел на училищна програма за ранна превенция и обучение срещу бедствия, аварии и катастрофи и действия при терористични атаки. В рамките на проекта ще бъдат създадени 3 демонстрационни младежки аварийно-спасителни екипа, ще бъдат селектирани 5 училищни екипа, проведени 3 мащабни симулация, пътека за оцеляване, създаден един образователен филм и издадено интерактивно помагало за децата и учениците в основен курс.
източник: PRoWay Communications Agency

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати