26 Април 2024 г. Петък

Дежурният лекар в Пазарджик е бил пиян

2011-06-22 15:57:22

Поведението на дежурния лекар д-р Симеон Атев е било неадекватно, непрофесионално и същият е бил под въздействието на алкохол. 

Това се посочва в доклада на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик, представен от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов по повод случая с починалите бебета в пазарджишката многопрофилна болница за активно лечение.

За по-малко от седмица четири бебета починаха в АГ отделението на лечебното заведение. 

До момента има данни, че едното бебе е мъртвородено, две новородени са починали заради вродени малформации, а четвърто – заради усложнения при раждането.

Именно заради смъртта на това бебе здравният министър се закани, че ще санкционира екипа. Константинов уточни, че самото раждане не е извършено по нормален път. 

В доклада се посочва, че дежурният лекар не е предприел навременно необходимите действия за родоразрешение, както и взетите от него решения са били неправилни с оглед на възникналите ситуации. 

Регионалната здравна инспекция базира заключенията си на рапорти на участващите в дежурния медицински екип и на завеждащия акушерогинекологичното отделение.  

В тази връзка е предложено на изпълнителния директор на МБАЛ-Пазарджик да започне дисциплинарно производство срещу д-р Симеон Атев, както и поведението му да бъде разгледано на заседание на етичната комисия към болницата. 

"Деянието е общо взето тежко. Институциите, които са ангажирани, са сериозни и се надявам на тяхното решение", каза здравният министър.

Д-р Стефан Константинов, който по професия е гинеколог, обясни, че лекарят е трябвало да диагностицира, че детето ще се роди седалищно, и да се пристъпи към операция.

 

Междувременно във връзка с изказването на министъра на здравеопазването, че има лекарска грешка при смъртта на едно от бебетата, починали в МБАЛ-Пазарджик, Българският лекарски съюз остро възразява и категорично се противопоставя на подобно твърдение, направено, преди да са готови окончателните резултати от съдебномедицинската експертиза и проверката на агенция „Медицински одит” към МЗ, съобщиха от организацията.

Българският лекарски съюз сформира своя комисия от водещи специалисти, която ще извърши собствена проверка на случая в МБАЛ-Пазарджик при наличие на цялостна документация по случая, съобщиха още от ведомството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати