Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Политика arrow Потвърдено: Янева бавила делото "Софийски имоти"

Потвърдено: Янева бавила делото "Софийски имоти"

  Print E-mail
2011-06-22 10:27:21
източник: dnes.bg

Неспазване на сроковете за насрочване на делото „Софийски имоти“ от страна на новоизбрания председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и забавяне на изготвянето на призовките към страните отчете Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Инспекторатът приключи проверката си за движението на делото, която бе възложена преди седмица. До нея се стигна, след като в медиите се появи информация за забавянето на делото извън законовия срок, а се оказа, че членовете на ВСС не знаели това при разглеждането на кандидатурата на Янева.

Въпросното дело (събрано в 11 тома и с призовани 8 свидетели и три вещи лица) е било разпределено на съдия Янева на 22 юли миналата година, а пет месеца по-късно – на 20 декември, тя го връща на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения – противоречие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт.

„Делото било при съдията близо 5 месеца от образуването му, следователно 3 месеца след изтичане на законоустановения срок“, се посочва в заключението на Инспектората.

Освен това от датата на разпореждането до изготвянето на призовките към страните е минал повече от един месец. 

За връчването на едно от съобщенията са били необходими 45 дни, независимо че адресът е бил на територията на гр. София и при оформянето на призовката, не са отразени причините за забавянето, отчитат от Инспектората.

Делото е изпратено в Софийския апелативен съд на 1 април тази година – месец и половина след като прокуратурата е обжалвала решението на Янева.

 

Апелативните магистрати не зачитат мотивите за връщане на делото на държавното обвинение и го пращат отново при съдия Янева, която трябва да му даде ход.

„Към 21.06.2011 г. са изтекли два месеца и пет дни, към която дата все още не е налице разпореждане на съдия-докладчика за насрочване на делото“, пише в становището на Инспектората, който не излиза със становище за наказание на Янева.

Очаква се членовете на ВСС да решат как да бъде наказана председателката на градския съд.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?