26 Април 2024 г. Петък

Потвърдено: Янева бавила делото "Софийски имоти"

2011-06-22 10:27:21

Неспазване на сроковете за насрочване на делото „Софийски имоти“ от страна на новоизбрания председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и забавяне на изготвянето на призовките към страните отчете Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Инспекторатът приключи проверката си за движението на делото, която бе възложена преди седмица. До нея се стигна, след като в медиите се появи информация за забавянето на делото извън законовия срок, а се оказа, че членовете на ВСС не знаели това при разглеждането на кандидатурата на Янева.

Въпросното дело (събрано в 11 тома и с призовани 8 свидетели и три вещи лица) е било разпределено на съдия Янева на 22 юли миналата година, а пет месеца по-късно – на 20 декември, тя го връща на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения – противоречие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт.

„Делото било при съдията близо 5 месеца от образуването му, следователно 3 месеца след изтичане на законоустановения срок“, се посочва в заключението на Инспектората.

Освен това от датата на разпореждането до изготвянето на призовките към страните е минал повече от един месец. 

За връчването на едно от съобщенията са били необходими 45 дни, независимо че адресът е бил на територията на гр. София и при оформянето на призовката, не са отразени причините за забавянето, отчитат от Инспектората.

Делото е изпратено в Софийския апелативен съд на 1 април тази година – месец и половина след като прокуратурата е обжалвала решението на Янева.

 

Апелативните магистрати не зачитат мотивите за връщане на делото на държавното обвинение и го пращат отново при съдия Янева, която трябва да му даде ход.

„Към 21.06.2011 г. са изтекли два месеца и пет дни, към която дата все още не е налице разпореждане на съдия-докладчика за насрочване на делото“, пише в становището на Инспектората, който не излиза със становище за наказание на Янева.

Очаква се членовете на ВСС да решат как да бъде наказана председателката на градския съд.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати