Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 20
Начало arrow Политика arrow Потвърдено: Янева бавила делото "Софийски имоти"

Потвърдено: Янева бавила делото "Софийски имоти"

  Print E-mail
2011-06-22 10:27:21
източник: dnes.bg

Неспазване на сроковете за насрочване на делото „Софийски имоти“ от страна на новоизбрания председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и забавяне на изготвянето на призовките към страните отчете Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Инспекторатът приключи проверката си за движението на делото, която бе възложена преди седмица. До нея се стигна, след като в медиите се появи информация за забавянето на делото извън законовия срок, а се оказа, че членовете на ВСС не знаели това при разглеждането на кандидатурата на Янева.

Въпросното дело (събрано в 11 тома и с призовани 8 свидетели и три вещи лица) е било разпределено на съдия Янева на 22 юли миналата година, а пет месеца по-късно – на 20 декември, тя го връща на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения – противоречие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт.

„Делото било при съдията близо 5 месеца от образуването му, следователно 3 месеца след изтичане на законоустановения срок“, се посочва в заключението на Инспектората.

Освен това от датата на разпореждането до изготвянето на призовките към страните е минал повече от един месец. 

За връчването на едно от съобщенията са били необходими 45 дни, независимо че адресът е бил на територията на гр. София и при оформянето на призовката, не са отразени причините за забавянето, отчитат от Инспектората.

Делото е изпратено в Софийския апелативен съд на 1 април тази година – месец и половина след като прокуратурата е обжалвала решението на Янева.

 

Апелативните магистрати не зачитат мотивите за връщане на делото на държавното обвинение и го пращат отново при съдия Янева, която трябва да му даде ход.

„Към 21.06.2011 г. са изтекли два месеца и пет дни, към която дата все още не е налице разпореждане на съдия-докладчика за насрочване на делото“, пише в становището на Инспектората, който не излиза със становище за наказание на Янева.

Очаква се членовете на ВСС да решат как да бъде наказана председателката на градския съд.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?