18 Април 2024 г. Четвъртък

Почина изобретателят на "черните кутии" Дейвид Уорън

2010-07-21 14:01:07

В Австралия почина Дейвид Уорън – изобретателят на широко използваните в авиацията бордови самописци, известни като „черни кутии“. 

Той е издъхнал в понеделник, 19 юли, на 85-годишна възраст, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на австралийското министерство на отбраната.

Уорън стигнал до идеята за създаването на „черната кутия“, както обикновено в цял свят наричат бордовия самописец, след като участвал в разследването на катастрофата на първия в света британски реактивен пътнически лайнер „Комета-1“.

През май 1953 г. в резултат на счупване на руля по време на силна буря самолетът се разрушил във въздуха на 50 км от Калкута, Индия. Загинали всичките 43-ма души, намирали се на борда. 

Тогава Уорън решил да създаде бордови самописец за записване на гласовете на пилотите, което значително да облекчи разследването на причините за самолетните катастрофи.
 
Конструираната от австралиеца „черна кутия“ била готова през 1956 г., но трябвало да изминат много години, преди тези устройства да започнат да се използват широко в световната авиация.

Дейвид Уорън е роден през 1925 г. в Североизточна Австралия. През 1934 г. баща му загива при самолетна катастрофа и тази трагедия може би е дала първия импулс за идеята за създаване на „черната кутия“. 

От 1952 г. до 1983 г. Уорън е водещ сътрудник в научно-техническата организация по отбраната на Австралия. През 2002 г. става кавалер на най-висшата награда за граждански заслуги – Ордена на Австралия, с който е удостоен за приноса си към осигуряване на безопасността на световната авиация.

Изобретението на Уорън продължава да става все по-популярно, посочва NEWSru. Европейската комисия предложи „черни кутии“ да бъдат поставяни и в автобусите и такситата. С тяхна помощ в ЕС планират за 10 години да намалят наполовина катастрофите по пътищата, предаде Интерфакс. 

„По сто души всеки ден загиват по пътищата в Европа“, припомни Калас. „От 2001 г. до сега направихме голяма крачка напред – спасихме живота на около 80 000 души, но няма да е правилно да кажем, че работата е свършена“, каза той.

„Шофьорите не бива да се притесняват от монтирането на „черните кутии“. Ако бъдат правилно използвани, тези устройства могат да докажат невинността на водача в спорни случаи“, коментира инициативата на Европейската комисия Робърт Гифорд от британската парламентарна комисия по транспорта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати