19 Март 2024 г. Вторник

Тайни агенти дебнат ченгета на пътя

2011-06-22 04:45:51
Тежки времена настъпват за полицаите по пътищата. Те ще бъдат поставени под постоянен контрол, за да не се изкушават да прибират рушвети от шофьори, пише “Труд”.

Със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов се създават спецекипи за лов на корумпирани ченгета. Те ще дебнат в цялата страна униформените, които извършват проверки по шосетата. 

Тайните агенти ще бъдат служители от дирекциите “Инспекторат”, “Вътрешна сигурност” и “Охранителна полиция”. “Операциите ще са перманентни и целта им е превенция на корупционните практики”, обявиха от МВР за своеобразния “Биг брадър” по шосетата.

През летния сезон спецекипите ще наблюдават тайно колегите си по магистралите и в районите на морските курорти. 

Клопки за пътните полицаи ще има и на места, за които граждани често са подавали сигнали, че са им били искани пари. 

Секретните агенти ще разговарят и с шофьори, които са били спирани за проверки от автопатрули.

Засега се пазят в тайна местата, където ще бъдат заложени капаните, за да не бъдат предупредени полицаите с палки в ръце. Често проверяващите ще използват и автомобили без обозначителни знаци, за да преминават покрай пътните ченгета. Други пък ще бъдат наблюдавани от разстояние как се държат с шофьорите и дали искат рушвети. Най-вероятно ще се използват и скрити камери.

Първата акция на новия МВР екип вече е била проведена в Благоевградско и Кюстендилско. На проверка са били подложени патрули от “Пътен контрол” и “Престъпления по пътищата”. При операцията не били констатирани никакви корупционни действия, похвалиха се от вътрешното министерство.

“Направена е стриктна методика как да се извършват проверките. Вече от седмица операцията тече с пълна сила”, каза шефът на “Охранителна полиция” Милчо Енев. Във вторник от МВР благодариха на шофьорите, които са съдействали досега на спецекипите. “Призоваваме за активна гражданска позиция в случай на поискан подкуп на пътя”, апелираха от министерството.

В края на май и новият шеф на КАТ-София Богдан Милчев обяви, че ще създаде спецекип, който да дебне столични катаджии за корупция. Той дори се закани да направи специален регистър, в който да бъдат вкарани имената на съмнителни пътни полицаи. 

В продължение на 2-3 месеца те ще бъдат проверявани и ако сигналите за рушветчийство не се потвърдят, катаджиите ще бъдат извадени от “позорния списък”.

11-и задържан униформен в операция “Палките”

Магистрално ченге от софийската областна полицейска дирекция е било задържано за подкупи в хода на продължаващата операция “Палките”.

41-годишният главен полицай е бил прибран от колегите си в петък, стана ясно вчера.

С него арестуваните униформени в “Палките” стават единадесет.

След изтичане на 72-часовата му мярка е бил пуснат срещу парична гаранция от 5000 лева.

Мащабната операция стартира на 8 юни, когато бяха арестувани 10 подкупни магистрални полицаи и катаджии от Пловдив и Пазарджик. 

Корумпираните МВР служители били уличени, че са взели над 1000 подкупа от шофьори на магистрала “Тракия” само за 2 месеца. Тарифата им била между 20 и 50 лв. Ченгетата криели рушветите в стоппалките. Униформените лъжели шофьорите, че са карали с превишена скорост, но всъщност показвали стари показания на радара.

Сред рекетираните водачи имало и чужденци, и българи.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати