29 Март 2024 г. Петък

Александър Македонски протегна ръка над Скопие

2011-06-21 20:44:57

Паметник на Александър Македонски, който официално се нарича „Воин на кон“, вече се издига в центъра на Скопие.

Александър Македонски беше докаран на площада в центъра на града миналия вторник. 

Скулптурата е висока 14,5 метра и тежи 30 тона. Монументът се издига на 10-метров бетонен постамент, на който тези дни се монтират релефи със сцени от боевете на армията на Александър Македонски. 

Бронзовата скулптура е излята за 4,5 милиона евро, а изграждането на фонтана до нея – 4 милиона евро. 

Предстои поставянето на осветление, както и на воини и лъвове около фонтана. 

Авторката на идейния проект Валентина Стевановска заяви, че е особено горда, че „Воинът на кон“ ще остане в македонското наследство за всички поколения. 

След няколкогодишно очакване тази сутрин на площад „Магнолия“ в Битоля на своя кон „дояха“ македонският крал Филип II, пише на сайта си телевизия А1.
 
Тъй като постаментът и фонтанът бяха изработени преди две години и половина, а бронзовият конник също толкова чака политическото решение за поставянето му на градския площад пред Широк сокак, на работниците днес не им трябваше много време, за да поставят на мястото му. 

Заедно с постамента бронзовият конник Филип II Македонски е висок 8 метра. Дело е на скулптура Ангел Коруновски от Велес. 

Пак днес паметник на македонския крал Филип II Македонски беше издигнат и на площада в скопския квартал „Автокоманда“, пише на сайта си телевизия „Канал 5“. 

Паметникът е изработен в Белград, а тази сутрин беше монтиран на 3-метров постамент в центъра на квартала. Предстои да бъдат завършени релефите на паметника.

"Без думи, имам позитивни чувства, както и останалите присъстващи и е редно нашият най-голям син след повече от 2 000 години да дойде на родна земя. Навсякъде го славят, вероятно ние сме последните, но все едно, никога не е късно", казва мъж от Скопие за паметника на Александър Македонски. 

"Точно това исках да преживея. Това показва кой съм и какъв съм – македонец", казва друг гражданин. 

"Много е хубаво чувството, народът се усмихва, преди беше тъжен. Сега дали Александър ни донесе радост, не знам, много са радостни", казват хора при гледката на новата придобивка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати