19 Април 2024 г. Петък

Роми показаха червен картон на Цветанов по време на форум за интеграцията на малцинството

2011-06-21 12:14:10
Транспаранти, червени картони и светлоотразителни жилетки бяха част от средствата за протест, които група български роми използва по време на форума на високо равнище за приноса на европейските фондове за интеграцията на ромите. Представителите на ромските общности изразиха своята позиция срещу изолацията на ромите в България и малкия процент евросредства, които в действителност достигат до малцинството.

На форума освен представители на българското правителство и парламент участваше и комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор. По време на речта си той заяви, че за да бъдат интегрирани ромите в Европа, трябва да се поставят "амбициозни и реалистични" цели, като на първо бъде образованието в тази общност.

Еврокомисарят подчерта, че не може да се постигне сериозен икономически растеж в ЕС, ако не се активира работната сила на ромите. Той допълни, че европейските фондове не могат сами да решат проблемите с интеграцията на малцинствата в Европа, а те зависят от държавното финансиране и националната политика по въпроса.


По време на речта на Андор група роми, сред които студенти, лекари и журналисти, издигнаха транспаранти ("Европа, спри финансирането на ромското изключване"). Докато говореше министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък, групата се изправи с червени картони в ръцете. Представители на ромските общности в България в залата репликираха Цветанов по време на речта му.

Вицепремиерът каза, че при последните правителства липсват видими резултати при интеграцията на ромите. Той заяви, че има нужда от действителни политики, които да помогнат за преодоляването на ромското изключване. Според Цветанов трябва да се промени поведението и манталитетът на българските граждани към българските роми, да за да се постигне интеграцията на малцинството.
Вътрешният министър каза още, че трябва да се покажат добрите практики в ромските общности. Той обаче подчерта, че лидерите на някои от тях не винаги са добрият пример. Заради тези думи на министъра, последваха бурни реакции и дори скандирания "Не сме престъпници", след което група роми демонстративно напусна залата с реплики, че не може да се съди за ромските лидери от поведението на двама от тях и че думи като тези на Цветанов създават впечатлението, че престъпленията се извършват само от роми.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев произнесе речта си със светлоотразителна жилетка, част от рекламните материали, раздавани на участниците във форума. Той беше провокиран от един от присъстващите в залата, който заяви, че чрез светлоотразителни жилетки не се прави интеграция.

По отношение на националната стратегия за ромите, която по искане на Еврокомисията всяка държава членка трябва да изготви, Дончев заяви, че България няма нужда от още един документ, "който само да маркира добри намерения". Според него е необходим план за действие с дейности и срокове, чието изпълнение да бъде проверявано на всеки шест месеца.
По време на речта си, която беше определена от модератора на събитието Харалан Александров като "страстна", министърът по еврофондовете, заяви, че за изолацията на малцинствата няма индивидуална вина. Според него за справянето с проблема е необходима широка обществена подкрепа – от всички български граждани – каквато в момента липсва. Дончев получи аплодисменти от залата за репликата, че "държава, която не се грижи за децата си, няма право на бъдеще".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати