26 Април 2024 г. Петък

Вилаш-Боаш подаде оставка, "Порто" очаква 15 млн. евро

2011-06-21 12:07:36
Старши треньорът на "Порто" Андре Вилаш-Боаш подаде оставка, съобщи португалската информационна агенция "Луса". Следващата стъпка към преминаването му в "Челси" е лондончани да платят 15 млн. евро, каквато е клаузата му за откупуване.

Информацията за рекордния треньорски трансфер се появи в понеделник. Веднага след това от португалския клуб опровергаха твърденията и отрекоха да са получавали каквато и да било оферта.

"Треньорът Андре Вилаш-Боаш и голяма част от играчите на "Порто" имат специални клаузи за разтрогване. До този момент нито сме получавали предложение тези клаузи да бъдат упражнени, нито треньорът е споделял желанието си да напусне клуба", съобщи говорител на португалския шампион.

Късно вечерта обаче президентът на "Порто" Пинта де Коста сподели, че ако Вилаш-Боаш иска да напусне клуба, ръководството е безсилно да го спре. "Ако той иска да си тръгне и даден клуб плати 15 млн. евро за него, ние не можем да го спрем, защото тези условия са заложени в договора му."

Според последните информации треньорът сам е изпратил факс, с който е уведомил ръководството на "Порто", че подава оставка.

Ако трансферът стане факт Вилаш-Боаш ще стане най-скъпият треньор в света едва на 33 години. Досега рекордът се държеше от сънародника му Жозе Моуриньо, за когото "Реал" (Мадрид) плати 8 млн. евро на "Интер" миналата година. "Челси" и "Порто" вече имат опит в подобни треньорски сделки. През 2004 г. лондончани дадоха 6 млн. евро за Моуриньо, след като в рамките на две години той успя да спечели Купата на УЕФА и Шампионската лига с "драконите".

Според медиите в Англия и Португалия договорът на Вилаш-Боаш с "Челси" ще бъде на стойност 5 млн. паунда (5.6 млн. евро) за срок от 2 години. Така, ако лондончани платят пълната неустойка на португалския треньор и се прибавят компенсациите, платени при уволнението на Карло Анчелоти, общата сума по назначаването на новия мениджър ще надхвърли 18 млн. евро. Откакто Роман Абрамович е собственик на "Челси" са изплатени близо 43 млн. евро обезщетения за мениджъри.
Кариерата на Вилаш-Боаш започна като помощник на Моуриньо в "Челси". Младият настваник беше скаут на лондончани между 2004 и 2007 г. През 2009 г. той застана начело на закъсалия "Академика" (Коимбра) и помогна на отбора да запази мястото си в Лига Сагреш.

Миналото лято младият треньор беше привлечен в "Порто", където записа исторически сезон. "Драконите" станаха шампион на Португалия, без да допуснат нито една загуба. Отборът Брага".

Досега Вилаш-Боаш твърдеше, че няма намерение да напуска синьо-белите, тъй като това е любимият отбор от детството му.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати