19 Март 2024 г. Вторник

Защо почистиха паметника на тъмно?

2011-06-21 10:01:37

„Спазили сме закона и разрешението, получено от Областната управа. То тече от 21.06., часът не е уточнен“, заяви пред Dnes.bg председателят на Форум „България – Русия" Светлана Шаренкова.

Тази сутрин паметникът осъмна почистен, въпреки че вчера от Столичната община разпратиха информация до медиите, че акцията по почистването ще започне в 8,30 ч. днес. По думите на Шаренкова съобщението не е било съгласувано с „Форум България – Русия“.

Тъй като паметникът е държавна собственост. Съгласувателно писмо за почистването му е издадено от областния управител на София-град, а не от Столичната община (СО).

Сутринта инспекторите на СО констатирали, че барелефите на войниците вече не са комиксови герои.

Защо по тъмно? Шаренкова коментира, причините за ранния час, който изненада всички тази сутрин.

„Видяхме, че във Facebook започват да се организират хора да се съберат сутринта, за да попречат на почистването, а това е последното нещо, което търсим – сблъсъка. Затова започнахме толкова рано с чистенето. Освен това ние не знаехме технологичното време, което ще отнеме почистването на монумента. Предполагахме, че ще е дълго и така се оказа – отне ни 6-7 часа“, обясни тя.

 

Работата била свършена от наета от „Форум България – Русия“ професионална фирма за почистване, препоръчана от общината.

По думите на Шаренкова за почистването са използвани препарати, които разтварят боята, която след това е свалена с пароструйка и не са били нанесени щети на монумента.

За почистването на графитите организацията е заплатила близо 1000 лв.

Светлана Шаренкова коментира и думите на кмета Йорданка Фандъкова, която заяви, че не одобрява действия през нощта за каквото и да било, и определи акцията по почистването като „партизански действия”, без значение дали се рисува, или се почиства.

„Разликата е, че те (художниците – бел.ред.) са го направили, без да уведомят властите, а ние спазихме решение на Областната управа. Отношението към паметниците на културата е признак за развитието на едно общество, не можехме да го оставим така“, обясни тя.

От Столичната община пък уточниха, че те могат само да подпомагат поддържането на паметника в добър вид и да се грижат за почистването на околното пространство.

Шаренкова подчерта, че още в понеделник над 20 организации са изпратили позицията и намеренията си в отворено писмо до медиите.

„Излязохме с официално становище-декларация над 20 организации. Но подобни позиции, защото това е позиция, а не скандал, не намират място в медиите. Писмото не беше шаржово, а отговорна гражданска позиция“, заяви тя.

Междувременно кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви, че ще включи и пространството около паметника на Съветската армия, както и цялата Княжеска градина в системата за видеонаблюдение.

Вече е обявена процедура за изграждането на разширението на видеосистемата, обясни тя.

Според кмета най-демократичното, което може да се направи, е вече започнато – има обявен международен конкурс за визията на пространствата в Княжеската градина.

„Имаме вече добър опит от конкурса за лого на софийската кандидатура за европейска столица на културата през 2019 година“, посочи кметът.

По думите й там е мястото, където всеки, който има за и против паметника, може да 
изложи тезите си визуално.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати