29 Март 2024 г. Петък

Глобалният пазар на имоти се клатушка по пътя към възстановяване

2011-06-21 07:17:58
Пазарът на бизнес имоти се намира в процес на глобално възстановяване през 2011 г., което протича с множество различия в темповете и естеството в различните региони. Секторът, който вече изплува от сянката на рецесията, е подложен под ударите на икономически натиск, съпроводен от редица проблеми по отношение на рефинансиране и търсене, пише Ройтерс.

Инвеститорите на световните пазари се завърнаха в сектора през 2011 г., като наляха големи обеми от капитали на развиващите се пазари, пораждайки страхове за прегряване. Наред с това те се насочват към първокласни активи на ключови пазари като САЩ и редица европейски градове, с което търсенето бързо задмина предлагането.

Върху перспективите за възстановяване обаче все още стои сянката на несигурността, породена от плановете на банките за продажба на проблемните активи, която се забелязва и от двете страни на Океана.

Сред основните опасения на инвеститорите е и пропастта относно финансирането в сектора, която от DTZ оценяват на 2020 млрд. долара, докато редица застрахователни компании, пенсионни фондове и други институции стъпват на кредитния пазар, заемайки мястото на водещите банки.

Първокласните офис и търговски активи във Великобритания, Франция и Германия остават цел на инвеститорите, преследващи наемна възвръщаемост, което даде основание на някои предприемачи да възобновят работата по замразени проекти и да се възползват от очаквания икономически ръст.

Инвеститорите се насочват и към Испания, която се приближава до дъното на икономическия цикъл, докато други предприемачи обръщат поглед към новите пазари в Европа, залагайки, че икономическия ръст ще им предложи висока възвръщаемост.

Азия води процеса


Глобалното възстановяване според много специалисти ще бъде водено от развиващите се пазари в Азия и най-вече Китай, чиято положителна икономическа перспектива и растящи стойности на имотите привличат инвеститорите, търсещи изгодни сделки.

Капиталовите стойности на някои от най-големите офис пазари в Азия растат с 20% на година в сравнение с 9% в САЩ и 3% в Европа, коментира Кевин Стенли, изпълнителен директор на CB Richard Ellis (CBRE).

В момента големият въпрос е дали азиатските пазари на имоти започват да прегряват.

Наскоро Standard & Poor понижи перспективата за пазара на имоти в Китай от стабилна на негативна, предвид потенциално регулаторно затягане, което може да доведе до срив на цените на имотите.

За сметка на това в САЩ инвеститорите са все по-оптимистични, че потопеният от рецесията пазар на бизнес имоти най-накрая започва да изплува, след като редица знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон бяха наскоро продадени на високи цени.

Въпреки това някои анализатори предупреждават, че е все още прекалено рано да се чества възстановяването, тъй като все още натискът върху цените на имотите остава и е малко вероятно те да се повишат преди значително да се подобри общата икономика.

Подобно на Европа, САЩ също са изправени пред проблема с привличането на капитал навреме, за да се посрещнат крайните срокове по матуритета на кредитите към пазара на бизнес имоти, чиято обща стойност е 952 млрд. долара и които може да доведат до още фалити на банки в случай, че не могат да бъдат рефинансирани в срок.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати