24 Април 2024 г. Сряда

Кюрдските сепаратисти с оферта към Турция

2010-07-21 13:58:07

Лидерът на кюрдските сепаратисти, които водят партизанска война с Турция, е готов на разоръжаване в замяна на по-големи политически и културни права за кюрдите, съобщи ВВС.

Лидерът на ПКК Мурат Караилан е готов да заповяда на бойците си да сложат оръжие при надзор от ООН, ако Турция се съгласи на прекратяване на огъня и приеме определени условия.

Неговите искания са спиране на атаките срещу кюрдски цивилни и арестите на кюрдски политици в Източна Турция.

ПКК се бори и за повече езикови и културни свободи за кюрдите в Турция, които по някои оценки представляват една пета от населението на страната.

ПКК е определена за тетористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Ако между сепаратистите и турските власти бъде постигнато споразумение, то би сложило край на 26-годишен конфликт.

Представители на турското правителство обаче коментират, че „не коментират изявления на терористи“.

Офертата на лидера на ПКК Мурат Караилан, който живее в планините на Иракски Кюрдистан, е недвусмислена, коментира ВВС.

„Ако кюрдският въпрос бъде решен по демократичен начин чрез диалог, ние ще свалим оръжието, да. Няма да носим автомати“, казва Караилан.

„Но ако турското правителство откаже да приеме това, ще трябва да обявим независимост.“

Истинско прекратяване на огъня би било огромен пробив в конфликта между Турция и ПКК, започнал през 1984 година и отнел живота на 40 000 души.

Но всяка едностранна декларация за независимост или автономия със сигурност ще се възприеме от турското правителство като агресия от група, смятана от повечето западни правителства за терористична организация.

Засега ПКК продължава с атаките в Турция от базите в Иракски Кюрдистан. През последните няколко месеца Турция отговори с бомбардировки и дори с нахлуване по земя в иракските територии.

И двете страни твърдят, че атакуват само военни цели. Всяка обвинява другата за убийства на цивилни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати