26 Април 2024 г. Петък

Wiener Zeitung: Залязващата звезда на София

2011-06-21 04:54:36
Българите вярват все по-малко на своето правителство. Доверието към него обаче се топи и в парламента. Така започва коментар на австрийския вестник ""Wiener Zeitung", посветен на правителството в София.

Министър-председателят Бойко Борисов изглежда доволен от актуалната ситуация в страната си. "Ако не е това правителство, ще има хаос. В условия на криза, когато в наши съседи по улиците се лее кръв, в България откриваме магистрали, спортни зали, музеи", каза той при откриването на Музея за съвременно изкуство в София.

Не всички българи обаче споделят премиерския оптимизъм. Много от тях дори обвиняват лично него за несполуките в борбата срещу кризата. Такъв бе и аргументът на опозицията, внесла вот на недоверие срещу кабинета, продължава коментарът.

В крайна сметка правителството "оцеля"Бизнес Инсайдър" България заема 13-то място сред 21 страни, които са най-силно застрашени от банкрут. През април пък страната е била сред еврочленките с най-високо покачване на безработицата. А средната месечна заплата е под 300 евро.

Не на последно място авторът отбелязва, че одобрението и съгласието с политиката на кабинета бележи спад. Отслабва и подкрепата на кабинета от парламента, защото ГЕРБ държи 117 от 240 места в Народното събрание. Това се дължи на факта, че управляващите не могат да разчитат на безрезервната подкрепа на националистическата партия "Атака" след полицейската акция срещу привържениците на партията, които нападнаха молещи се мюсюлмани.

В крайна сметка обаче политическият климат в страната ще се раздвижи. Както парламентът тази седмица реши, изборите за президент ще бъдат проведени на 23 октомври тази година, а местните избори ще се проведат заедно с тях.

Спекулациите, че самият Борисов ще се кандидатира за президент на вота, на практика го "изтриха от масата". Другият отпаднал играч е настоящият социалистически президент Георги Първанов, който след два управленски мандата като държавен глава вече няма право да се кандидатира за поста. Въпреки това двете партии все още не са склонни да обявят своите кандидати и ще го направят в по-непосредствена близост до изборите, обобщава още "Винер Цайтунг".

До този момент кандидатурата си обяви Волен Сидеров. Също така първият български еврокомисар Меглена Кунева обяви, че ще се кандидатира за държавен глава. Тя принадлежи към либералното национално движение на бившия цар, а в последствие и министър-председател на страната Симеон Сакскобурггготски.
Кунева призова за промяна в курса на България. А това се случи четири години след като страната е пълноправен член на Европейския съюз.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати