19 Април 2024 г. Петък

НОИ пести от майки и болнични

2011-06-21 04:52:19
Националният осигурителен институт (НОИ) е успял да спести 10 млн. лв. само за пет месеца за сметка на работодателите, а жените в майчинство получават средно с 50 лв. по-малко. Това е ефектът от по-високите изисквания, които въведе НОИ с мотив затягане на контрола срещу злоупотребите. На практика институтът успя да намали разходите си за обезщетения, изплащайки по-малко пари за болнични и майчински.

С 50 лв. е намаляло средното месечно обезщетение за майчинство от началото на тази година. През периода януари-март майките са получавали средно по 23.53 лв. на ден, което е с 2.23 лв. по-малко спрямо последното тримесечие на миналата година. Това означава, че ако месецът обикновено има 22 работни дни, през 2010 г. новите обезщетения са били средно по 567 лв., а в началото на тази размерът им е паднал до под 518 лв. Това показва справка на НОИ, поискана от "Дневник".

Основната причина за намалението е, че от 2011 г. сумата за обезщетението се изчислява от дохода на жената за последните 18 месеца, а не от 12, както беше преди това. Целта на повишаването на изискването беше да се предотвратят случаите, при които жените започват да се осигуряват върху много по-висок доход, след като разберат, че са бременни.

При обсъждането на промените организации на майките възразиха с мотива, че така ще бъдат ощетени жените, които са започнали да работят преди по-малко от година и половина. Това са млади хора или такива, които не са могли да си намерят работа веднага след завършване на училище или университет. В тези случаи обезщетението за недостигащите месеци се пресмята върху 240 лв., което значително намалява сумата.

Експерти в областта на осигуряването също алармираха, че ще има ощетени. Статистиката на НОИ показва, че това наистина се случва, въпреки че социалният министър Тотю Младенов и тогавашният управител на НОИ Христина Митрева уверяваха, че коректните в осигуряването майки няма да бъдат засегнати.

През периода януари-май тази година по-малко от 140 жени са получавали максимално обезщетение - 1800 лв. на месец, докато през същия период на миналата година са били 200. Те са се осигурявали върху 2000 лв. заплата.

Според експертите на осигурителния институт все още е рано да се прецени ефектът от удължаването на осигурителния период. Те уточниха, че ако тенденцията се запази, може да се очаква намаление на разходите на НОИ за майчинство. Жените получават обезщетение 410 дни - 45 преди раждането и още година.

В същото време все по-малко жени раждат и получават помощ от държавата. През първото тримесечие на тази година са отпуснати 8500 нови обезщетения, или с 24% по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. Въпреки по-малкото и по-ниски нови майчински като цяло засега разходите на НОИ по това перо се увеличават. През периода януари-май те са нараснали с 1.3 млн. лв. спрямо първите пет месеца на 2010 г.

Увеличението се дължи на това, че повечето обезщетения са отпуснати преди началото на тази година, когато по-тежките условия не бяха влезли в сила. Другата причина е по-високият среден осигурителен доход. Така ощетени са майките, имали лошия "социален късмет" да родят след 1 януари тази година.

Данните на НОИ показват, че намаляването на отчитаната от Агенцията по заетостта безработица е оказало положително влияние и върху разходите за обезщетения за този риск. През май тази година помощи са получили 110 835 души - с над 33 хил. по-малко спрямо година по-рано. Средният размер на обезщетението обаче се е увеличил до 245 лв. заради премахването на ограничението за максимално обезщетение.

В момента то е 60% от осигурителния доход за последните 18 месеца, докато преди това таванът беше 240 лв. на месец. Заради това през първите пет месеца на тази година НОИ е платил 145.8 млн. лв. за обезщетения за безработица. Това е с 10.6 млн. лв. повече спрямо миналата година, но с 1 млн. лв. по-малко спрямо плана за 2011 г.

Данните на НОИ показват, че продължаването на въведената в средата на 2010 г. "временна" антикризисна мярка работодателите да плащат първите три болнични дни и през тази година спестява най-много на бюджета на общественото осигуряване, въпреки че ощетява хората и натоварва бизнеса. За първите пет месеца на 2011 г. икономията е 10 млн. лв. от планираната сума за обезщетения за временна нетрудоспособност.

Спрямо същия период на миналата година намалението е с почти 40 млн. лв. Така бизнесът и работещите пълнят дупката в бюджета на института - първите с повечето разходи, които правят, а вторите - с по-малкото обезщетение, което получават. Недостигът обаче е огромен и се увеличава от години, а само през пролетта на 2011 г. непредвиденият дефицит в НОИ стигна 50 млн. лв. Причината е, че по-малко хора плащат осигуровки заради безработицата или сивата икономика.

От кого пести НОИ

- 50 лв. от обезщетенията на майките, родили през 2011 г.
- 40 млн. лв. от болнични за една година
- 1 млн. лв. от помощи за безработни
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати