26 Април 2024 г. Петък

БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия

2010-07-21 13:51:11

Мъжете в България живеят средно едва 6 години и 9 месеца след пенсионирането си, жените – 17 години. За сравнение средните нива в Европейския съюз са 12 години при мъжете и 20 години при жените. 

Справката съобщи бившият социален министър Емилия Масларова като един от аргументите си срещу пенсионната реформа, която подготвят управляващите. Една от мерките в нея е увеличаване на осигурителния стаж с 3 години. 

Драгомир Стойнев, също от БСП, е убеден, че единствената цел на тази промяна е още по-малко хора да получават пенсии. Според него младите, които работят сега, просто няма да стигнат до пенсиониране.

Масларова представи още статистика – българите над 65 години са 18% от населението. Почти половината живеят в изключителна бедност. 

От друга страна, само 57 на сто от хората между 20 и 65 години са осигурени. Заради увеличаването на минималния праг от 240 на 420 лева само за три месеца вноските от самоосигуряващите се са намалели със 100 000 лева. 

Това са все неща, с които управляващите не се съобразяват, когато предлагат пенсионната реформа, твърдят депутатите социалисти.

Емилия Масларова отчете като грешка на предишното правителство намаляването на осигурителните вноски. Проблемът е, че сега никой не говорел за увеличаването им, смята тя.

Драгомир Стойнев я подкрепи и предложи това да се случи поетапно. По същия начин можело да се подходи и по отношение на увеличаването на осигурителния стаж. 

„Отдавна отминаха времената, в които трудът беше осигурен за всеки”, припомни си с носталгия депутатът Стойнев.

 

Светлана Ангелова (ГЕРБ) беше категорична, че пенсионната реформа ще бъде факт от 1 юли 2011 година и осигурителният стаж ще бъде увеличен с 3 години както за мъжете, така и за жените.

Изключение ще се направи само за хората от първа и втора категория труд, където това ще се случи поетапно.

 

От ГЕРБ са твърдо против увеличаването на осигурителната вноска, защото това е неправилна мярка в условията на криза.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати