Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 11
Начало arrow Политика arrow БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия

БСП: Днешните млади няма да доживеят пенсия

  Print E-mail
2010-07-21 13:51:11
източник: dnes.bg

Мъжете в България живеят средно едва 6 години и 9 месеца след пенсионирането си, жените – 17 години. За сравнение средните нива в Европейския съюз са 12 години при мъжете и 20 години при жените. 

Справката съобщи бившият социален министър Емилия Масларова като един от аргументите си срещу пенсионната реформа, която подготвят управляващите. Една от мерките в нея е увеличаване на осигурителния стаж с 3 години. 

Драгомир Стойнев, също от БСП, е убеден, че единствената цел на тази промяна е още по-малко хора да получават пенсии. Според него младите, които работят сега, просто няма да стигнат до пенсиониране.

Масларова представи още статистика – българите над 65 години са 18% от населението. Почти половината живеят в изключителна бедност. 

От друга страна, само 57 на сто от хората между 20 и 65 години са осигурени. Заради увеличаването на минималния праг от 240 на 420 лева само за три месеца вноските от самоосигуряващите се са намалели със 100 000 лева. 

Това са все неща, с които управляващите не се съобразяват, когато предлагат пенсионната реформа, твърдят депутатите социалисти.

Емилия Масларова отчете като грешка на предишното правителство намаляването на осигурителните вноски. Проблемът е, че сега никой не говорел за увеличаването им, смята тя.

Драгомир Стойнев я подкрепи и предложи това да се случи поетапно. По същия начин можело да се подходи и по отношение на увеличаването на осигурителния стаж. 

„Отдавна отминаха времената, в които трудът беше осигурен за всеки”, припомни си с носталгия депутатът Стойнев.

 

Светлана Ангелова (ГЕРБ) беше категорична, че пенсионната реформа ще бъде факт от 1 юли 2011 година и осигурителният стаж ще бъде увеличен с 3 години както за мъжете, така и за жените.

Изключение ще се направи само за хората от първа и втора категория труд, където това ще се случи поетапно.

 

От ГЕРБ са твърдо против увеличаването на осигурителната вноска, защото това е неправилна мярка в условията на криза.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Недосегаеми не трябва да има - законът е над всички, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ във връзка с акцията на Прокуратурата в президентството и последвалите арести на ...
  Новини Президентът Румен Радев излезе сред народа пред президентството заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. 
  Новини Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация, съобщи БГНЕС. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа.Колите са спрени точно срещу ...
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?