19 Април 2024 г. Петък

РЗС готви вот на недоверие заради "кърлежа" Цветанов

2011-06-20 00:41:07

"РЗС подготвя предложение за вот на недоверие на правителството", каза Яне Янев пред репортери в почивката на четвъртия редовен конгрес, на който той бе преизбран единодушно за председател на партията.

"Ще отправим писмено предложение с аргументирани мотиви до всички парламентарни групи освен ГЕРБ", поясни той. Янев допълни, че ще водят разговори и с конкретни народни представители от ГЕРБ.

"Считаме, че в България в момента има един изключително опасен "кърлеж" в системата на изпълнителната власт и той трябва да бъде отстранен със спешна операция без упойка", каза Янев.

По думите му този "кърлеж" е Цветан Цветанов.

"Считам, че по-тази тема има достатъчно широк консенсус в българския парламент, това не е политически въпрос, а въпрос за сигурността и бъдещото на България", допълни той.

В отговор на въпрос Янев каза, че РЗС е партия, която е абсолютно независима, суверенна и не може да се влияе като решения нито от Алексей Петров, нито от Бойко Борисов.

"Желаем на Петров успех, считаме че трябва да има и такива кандидатури за президент, за да може политическата битка да е истинска и да има по-малко лицемери и повече факти", каза Янев.

 

Той добави, че е имало емисари от ГЕРБ, които предлагат да се възстанови парламентарната група на РЗС с цел да подпомага действията на изпълнителната власт, съобщи БТА.

 

"Ако бъда избран за нов мандат като председател няма да допусна това, посочи Янев. По думите на лидера на партията до края на юли ще бъдат издигнати всички кандидати на РЗС за кметове. Амбицията ни за Варна е кметът да бъде от РЗС, в София и Бургас целта ни е да объркаме сметките на ГЕРБ и БСП", каза още Янев.

По думите му кандидатът за вицепрезидент ще бъде солиден и отговорен човек, който се вписва във визията на Атанас Семов за модерен политик, готов да отвори вратите на България за нов път.

Атанас Семов каза, че по всички важни въпроси в държавата трябва да се провеждат референдуми, а България трябва да е референдумна демокрация. Според него правилата за референдумна демокрация трябва да бъдат записани в самата конституция, а не от закони, които зависят от моментната политическа суета или интерес на управляващото мнозинство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати