26 Април 2024 г. Петък

Да загубиш работа заради социална мрежа

2011-06-19 05:57:40

Конгресменът Антъни Уайнър е една от последните жертви на невниманието при общуването в социални мрежи. Една погрешно пратена снимка му коства престижната работа. Но съдбата на Уайнър е позната на много хора – обикновени служители, звезди, спортисти, политици, които са загубили работните си места заради съобщения и коментари в социални мрежи като Facebook и Twitter.

Mashable.com представя някои от най – впечатляващите случаи. 

Кристофър Лий, също като Антъни Уайнър е конгресмен от Ню Йорк. Но и той сдава поста заради свои палави снимки, пратени на предполагаема любовница в поредица от електронни писма. Фотосите как голият до кръста Лий помпа мускули се появиха в жълтия сайт Gawker.com и само 4 часа по-късно семейният политик подаде оставка.

Ашли Пейн е учител в Бароу Каунти, щата Джорджия. През лятото на 2009-та е на почивка в Дъблин. И неизбежно се забавлява в местните популярни пъбове. След веселите вечери качва свои снимки в профила си във Facebook.

На голяма част от фотосите се вижда как Пейн е в нетрезво състояние и се налива с тъмно пиво. Снимките стигат до част от нейните колеги в училището и оттам до директора. Той намира поведението на подчинената си за позорно и й дава следния избор – оставка или дисциплинарно уволнение. Учителката напуска, но завежда дело срещу училището за незачитане на личната й свобода. 

През март 2009 г. 22-годишната Конър Райли получава оферта за работа в Cisco. Първата й реакция, както и на много хора от нейното поколение, е да се похвали в Twitter. За съжаление на Райли обаче новината е била съпроводена от коментар, че „заради тлъстия чек, приема работа, която мрази”. И когато се оказва, че Twitter-съобщението е видяно от служител на Cisco, офертата автоматично е отменена. 

Есента на същата година е доста напрегната за професионалния играч по американски футбол Лари Джонсън. Рънингбекът си разменя доста цветущи Twitter-съобщения с фенове в собствения си канал, ръсейки обида след обида. Обект на нападките става дори треньорът му в Канзас Сити Чийфс. Джонсън е наказан за един мач, но продължава с пиперливия език. Така 32 хиляди фенове подписват петиция за отстраняването му от отбора и шефовете се съобразяват с това желание. 

Журналистът-ветеран и аспирант към Нюйоркския университет Нир Роузън пък подаде оставка, след като си позволи да се подиграва с водещия международен кореспондент на телевизия CBS Лара Логан в Twitter. 

Шегите на Роузън бяха в определено доста неподходящ момент – когато стана ясно, че Логан е станала жертва на брутално сексуално нападение. Аспирантът коментира, че очевидно журналистката е трябвало по някакъв начин да привлече вниманието към себе си, след като конкурентът й от CNN Андерсън Купър е бил пребит по-рано същия месец. До минута ще доплава друга...”. Уволнението става неизбежно. 

Опит за оригинално изпълнение в YouTube завърши със загуба на работното място за няколко служители в пицария „Domino's Pizza”. Готвачите решили да направят всевъзможни гнусотии по храната и след това да я сервират. Но смехът помежду им не бил достатъчен, искали публичност. И пуснали запис в най-големия сайт за споделяне на видеофайлове. Естествено били разпознати и набързо отстранени от работа. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати