20 Април 2024 г. Събота

Борисов оцеля, но той не видя!

2011-06-17 10:26:57

Със 70 гласа "за", 124 "против" и двама "въздържал се" парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета "Борисов".

Той беше внесен от ДПС и БСП заради провала на антикризисната политика на кабинета.

В гласуването не участваха депутатите на Синята коалиция и "Атака".

В пленарната зала не присъства и премиерът Бойко Борисов, който по-рано обясни защо не ходи в парламента, защото "не иска да ги вижда".

Съвсем неочаквано обаче вотът бе наблюдавано от Христо Стоичков.

Заради процедури гласуването започна с 20 минути по-късно от обявения час 12.40.

Павел Шопов от "Атака" поиска тайно гласуване на вота на недоверие, тъй като така отцепилите се депутати щели да имат възможност да гласуват по съвест, а и ГЕРБ щели да проверят каква е подкрепата към тях.

ГЕРБ обаче отхвърли това предложение и каза, че след като се говори за "тайни сдружения" сега бил моментът да се види има ли ги или не.

В крайна сметка "против" недоверието към правителството гласуваха деветима независими. Един от тях бе Тодор Великов, който се отцепи от РЗС. А двама са се въздържали.

След гласуването Искра Фидосова подари сметало на лидера на БСП Сергей Станишев.

В своя отрицателен вот Фидосова заяви, че зад вота на недоверие стои единствено и само политически популизъм и наглост. По думите й това е зле подготвен и режисиран сценарий.

"Правителството на ГЕРБ няма друга алтернатива. Вотът на недоверие не е за представяне на алтернативна политика, а е само и единствено за изчистване на тяхната съвест. Силата на ГЕРБ е да намира верни решения в труден момент. Всеки ден ние показваме, че го можем. Време е г-н Станишев да спрете да се упражнявате по бюджет и финанси", заяви Фидосова.

Лидерът на БСП отказа да го приеме, но Фидосова го остави на неговото място в залата.

В четвъртък дебатите продължиха рекордно кратко – около 3 часа, след като депутатите от ПГ на "Атака" и Синята коалиция напуснаха пленарна зала, а и дебатите не бяха излъчвани в национален ефир зари деня на траур.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати