25 Април 2024 г. Четвъртък

Българският алпинист Петър Унжиев е загинал под К2

2010-07-21 11:27:01
Българският алпинист Петър Унжиев е загинал под под втория по височина връх на Земята К2 (8611 м), потвърди сайтът climbingguidebg.com.

В съобщение на румънеца Джордже Димареску от 19 юли се споменава за неназован български алпинист в много тежко състояние, който вероятно е починал.

"Вече има потвърждение, че това е Петър Унжиев, за който преди около 2 седмици съобщихме, че ще атакува втория по височина връх на Земята", съобщава специализираният сайт за новини от българския алпинизъм.

Потвърждението за смъртта идва от Есар Карим от Adventure Tours Pakistan - агенцията, която обслужва сборната експедиция, в която е действал и Унжиев. Причината е "височинна болест".

В аклиматизационно изкачване българинът е достигнал лагер 2, около 6700 м. Придружаващият го височинен носач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката. Дотам Унжиев се е движел с Димареску. "Последният на другия ден също е слязъл в базовия лагер, без да се поинтересува за състоянието на българина. Така Петър е останал сам на лагер 2"Тази сутрин по всякакъв начин се опитвах да намеря някого в лагер 2, за да проверя какво се е случило с българина, който вървеше зад мен. Лицето му показваше, че е тотално дезориентиран и физически изчерпан. Изглеждаше като зомби."

Правят се опити за кореспонденция с обслужващата агенция ATP и със съседни експедиции, за да се получат повече сведения, твърди climbingguidebg.com. Външното министерство също е уведомено и се очаква отговор от българското посолство в Пакистан.

40-годишният Петър Унжиев трябваше да действа заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов. По сведения от руски сайт те са излетели от Алма Ата към Исламабад на 17 юли.

Унжиев е неизменен победител в Обиколката на Витоша през последните години. Той е правил три пъти опити да изкачи осемхилядници, но по различни причини те са неуспешни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати