Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow България arrow Ин витро клиника купува яйцеклетки в нарушение

Ин витро клиника купува яйцеклетки в нарушение

  Print E-mail
2011-06-17 05:05:49
източник: dnes.bg

Агенцията по трансплантации е открила нарушения при набиране на донорки за яйцеклетки в клиниката в Плевен, която осигури ембриони на 62-годишната родилка от Русе.

Млади и нераждали момичета зареждат със свои яйцеклетки българската клиника, въпреки че манипулацията може да ги лиши от поколение, разкри bTV.

Покупката на генетичен материал е забранена по закон.

Но търговията се крие зад разрешените така наречени разходи за донора. В Гърция за дузина яйцеклетки момичетата взимат по 450 евро, като дават през 3 месеца, а у нас цената е двойна, свидетелстват донорки.

„2000 лева ми дадоха. Подписах, че съм съгласна да даря яйцеклетки”, разказа пред bTV една от донорките. Момичето е дало свои яйцеклетки в Плевен. Взело е пари за това.

Никой не я е предупредил, че трябва да е раждала.

По наредба момичетата, които даряват свои гени, трябва задължително да имат деца. Проверка на Агенцията по трансплантации установява, че въпреки риска за здравето, в плевенската клиника ползват нераждали момичета.

Донорката казала е на лекарите, че няма деца. Но не я предупредили, че би трябвало да има. Разбрала, че може да стане донор от своя приятелка.

Момичето и нейните приятелки твърдят, че са вербувани за донорки от лекаря, който води донорските програми в плевенския център.

„Д-р Алкан Емин. Той ми каза, че няма да има никакви проблеми. Беше ми казано, че няма от какво да се притеснявам.  А моята приятелка, от която разбрах, също два пъти е давала. Даже ми беше казано, ако намеря някое момиче и им го заведа в клиниката, ще ме възнагради. Той щял да ми плати”, разказа момичето.

Д-р Алкан Емин, който сбъдна мечтата на 62-годишната жена от Русе, вербувайки за донори млади момичета от Плевенско, е отказал коментар.

Актът на клиниката е съставен през май, но от Министерството на здравеопазването още не са се произнесли дали ще се превърне в наказателно постановление.

Бившата шефка на Агенцията по трансплантации смята, че е уволнена заради проверката в ин витро центъра.

""">"Как можа да направиш акт за тази ин витро клиника?"

Този акт, ако не се беше разшумяло, минават 6 месеца, не се пише наказателно постановление, и този акт се потулва”, коментира Теодора Джалева, бивш директор на Агенцията по трансплантации

Министерството на здравеопазването в писмено становище уточни, че актът за нарушенията по донорството се обжалва и по него няма окончателно становище.

От Министерството категорично отричат проверката в ин витро клиниката да е мотив за отстраняването на бившата директорка на Агенцията по трансплантации, като заявяват, че тя е махната поради "ниския брой донори през тази година, което е пряко свързана с нейната работа".

Миналата година в страната имало 21 трупни донора, за първата половина на тази те са само два, уточняват от министерството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?