27 Април 2024 г. Събота

Ин витро клиника купува яйцеклетки в нарушение

2011-06-17 05:05:49

Агенцията по трансплантации е открила нарушения при набиране на донорки за яйцеклетки в клиниката в Плевен, която осигури ембриони на 62-годишната родилка от Русе.

Млади и нераждали момичета зареждат със свои яйцеклетки българската клиника, въпреки че манипулацията може да ги лиши от поколение, разкри bTV.

Покупката на генетичен материал е забранена по закон.

Но търговията се крие зад разрешените така наречени разходи за донора. В Гърция за дузина яйцеклетки момичетата взимат по 450 евро, като дават през 3 месеца, а у нас цената е двойна, свидетелстват донорки.

„2000 лева ми дадоха. Подписах, че съм съгласна да даря яйцеклетки”, разказа пред bTV една от донорките. Момичето е дало свои яйцеклетки в Плевен. Взело е пари за това.

Никой не я е предупредил, че трябва да е раждала.

По наредба момичетата, които даряват свои гени, трябва задължително да имат деца. Проверка на Агенцията по трансплантации установява, че въпреки риска за здравето, в плевенската клиника ползват нераждали момичета.

Донорката казала е на лекарите, че няма деца. Но не я предупредили, че би трябвало да има. Разбрала, че може да стане донор от своя приятелка.

Момичето и нейните приятелки твърдят, че са вербувани за донорки от лекаря, който води донорските програми в плевенския център.

„Д-р Алкан Емин. Той ми каза, че няма да има никакви проблеми. Беше ми казано, че няма от какво да се притеснявам.  А моята приятелка, от която разбрах, също два пъти е давала. Даже ми беше казано, ако намеря някое момиче и им го заведа в клиниката, ще ме възнагради. Той щял да ми плати”, разказа момичето.

Д-р Алкан Емин, който сбъдна мечтата на 62-годишната жена от Русе, вербувайки за донори млади момичета от Плевенско, е отказал коментар.

Актът на клиниката е съставен през май, но от Министерството на здравеопазването още не са се произнесли дали ще се превърне в наказателно постановление.

Бившата шефка на Агенцията по трансплантации смята, че е уволнена заради проверката в ин витро центъра.

""">"Как можа да направиш акт за тази ин витро клиника?"

Този акт, ако не се беше разшумяло, минават 6 месеца, не се пише наказателно постановление, и този акт се потулва”, коментира Теодора Джалева, бивш директор на Агенцията по трансплантации

Министерството на здравеопазването в писмено становище уточни, че актът за нарушенията по донорството се обжалва и по него няма окончателно становище.

От Министерството категорично отричат проверката в ин витро клиниката да е мотив за отстраняването на бившата директорка на Агенцията по трансплантации, като заявяват, че тя е махната поради "ниския брой донори през тази година, което е пряко свързана с нейната работа".

Миналата година в страната имало 21 трупни донора, за първата половина на тази те са само два, уточняват от министерството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати