29 Март 2024 г. Петък

Лъчо Иванов спечелил 131 000 лв., но не декларирал всичко

2011-06-16 19:37:07

Бившият лидер на столичната организация на ГЕРБ Лъчезар Иванов заработвал допълнително като консултант на застрахователна и охранителна фирма през 2009г. Част от хонорара на обща стойност 131 000 лв. бил преведен през 2010г., но някак странно бил отразен в данъчната му декларация в края на годината.

„Малките нарушения“ разкри сайтът Mediapool, който публикува ревизионния доклад на териториалната дирекция на НАП в София от април тази година.

До ревизията на Иванов се стигна след скандала миналата година, когато той се опита да спре излъчването на репортаж за негов приятел митничар.

След случая депутатът беше отстранен от постовете заместник-председател на парламента, председател на здравната комисия и на столичната организация на ГЕРБ.

Другата последица бяха данъчните проверки на митничари с големи имоти. Доходите на  Лъчезар Иванов също бяха проверени, като самата ревизия е започнала през ноември миналата година.

Проверката хвърля светлина върху съмненията около имотното състояние на депутата, които се появиха с публикуването на декларацията му от Сметната палата миналата година.

 

Тогава се разбра, че през 2009 г. той се е сдобил с къща за 200 000 лева, има заем за 149 947 лв. и е заработил от “друга стопанска дейност“ 120 750 лева.

Документът, с който разполага Mediapool, обяснява тази „стопанска дейност“ и отбелязва някой грешки при декларирането на доходите.

По договора с “Евроинс“ депутатът е извършвал медицински прегледи на кандидати за застраховане. От ревизионния акт обаче не става ясно в какво се изразява консултантската дейност към охранителната фирма.

Какви са „малките нарушения“?

Застрахователната компанията му платила два пъти по 5500 лв., след удържан данък от 450 лева. Хонорарите били преведени през март и юли 2010 година.

Лъчезар Иванов обаче не издал фактура на застрахователя и не декларирал парите. След ревизията на данъчните, приел констатираното нарушение и се подписал без забележки, отбелязват от Mediapool.

От консултантските услуги към охранителната фирма Иванов е получил близо 120 000 лв., заради които е трябвало да се регистрира по ДДС.

Иванов го е направил, но доста по-късно – 246 дни след законно установения срок, отбелязват от Mediapool. От НАП са установили, че депутатът има да внася 1100 лв.ДДС и лихви от над 110 лв. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати