25 Април 2024 г. Четвъртък

Античните монети върнати от Канада. Като в екшън!

2011-06-16 14:57:59

Около 1 млн. долара е предварителната оценка на върнатите от Канада 21 000 незаконно изнесени антични монети и предмети. 

В e-bay обаче цената им нараства няколко пъти – отделен предмет се продава за 80-100 долара, съобщиха експерти от Националната следствена служба и прокуратурата.

Находките са монети, украшения, метални и стъклени предмети от гръцкото, римското, византийското, българското и османско културно наследство. Малка част от тях бяха представени пред медиите в Националния исторически музей в Бояна.

Предстои няколкомесечна експертиза на находките в НИМ, после те ще останат във фондовете на музея.

Особено ценни за науката са инструментите – бронзови, железни и каменни, защото рядко се намират.

Важен от научна гледна точка е и амулетът с изображение на конче, защото е свързан с прабългарските традиции, които са слабо проучени.

 

Сред оловните византийски печати има и императорски, също важни за нашата история според експертите.

Специално внимание заслужават пръстените печати – редки екземпляри от 4-3-и в. пр. Хр. с висока културно-историческа стойност.

Връщането на антиките е голям жест от страна на Канада, тъй като нямаме никакви междудържавни договорености, обясниха специалистите.

Много е важно, че за първи път това правителство връща незаконно изнесени културни ценности, докато предишните са си затваряли очите, щом е възможно да са изнесени толкова много находки, отбеляза Вежди Рашидов.

Той определи като екшън донасянето на предметите от Канада като ръчен багаж от водената от него делегация от около 15 души, които са се редували да дежурят.

По думите му така е спестена огромна сума за застраховка.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати