25 Април 2024 г. Четвъртък

ЕК иска прозрачност при обществените поръчки в BG

2011-06-16 14:51:49
Европейската комисия призова днес България да гарантира спазването на принципите на прозрачност, равнопоставено отношение и недискриминация при сключването на договорите в обществената сфера. 

Това съобщи днес комисията, която обяви предприетите процедури срещу всяка от държавите в ЕС по отношение на спазването на европейското законодателство, предаде БТА.

В съобщението се отбелязва, че призивът е отправен заради договор за осигуряването на дейността на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Според комисията в организирания конкурс са били поставени нечестни условия, дали предимство на български дружества, чиито седалища са в България или които притежават лиценз, издаден за една конкретна държава в ЕС.
 
ЕК ще изчака в двумесечен срок обяснението от българските власти по този случай, определен като нарушение на общностното право, и си запазва правото да предаде въпроса на Европейския съд.

На 5 август 2008 г. ЕСО открива процедура за избор на въоръжена охрана за производствени съоръжения, собственост на дружеството и на Националната електрическа компания. Очакваната стойност по договора е един милион евро за срок от 36 месеца.

Поставянето на критерий като притежанието на лиценз за една конкретна държава (в случая – Великобритания), без да бъдат приемани еквивалентите сертификати, както и поставянето на условия за достъп, потвърден единствено от българските власти, противоречи на принципите за еднакво отношение и недискриминация, отбелязва ЕК.

В съобщението се уточнява, че един от критериите е бил добавен в хода на конкурса, което е отчетено като противоречие с принципите на прозрачност и равнопоставено отношение.

Тези действия може би са имали отрицателно влияние върху дружествата, които не са успели да участват в процедурата, както и върху гражданите, тъй като сключеният договор може би не е доставял най-добрите условия срещу най-добрата цена, се посочва в съобщението.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати