24 Април 2024 г. Сряда

Плицикаме се в шестата по чистота вода в Европа

2011-06-16 14:31:54

Чистотата на европейските води за къпане леко се е занижила през миналата година, но над 90% от водните площи за къпане са безопасни в това отношение, като ситуацията е най-добра в Кипър и Хърватия, сочат оповестени днес данни на ЕС, цитирани от ДПА.

България се нарежда на шесто място според качеството на водите си за къпане.

На първите пет места в класацията са Кипър, Хърватия, Малта, Гърция и Ирландия, се посочва в разпространения днес доклад на ЕС за качеството на водите за къпане в Европа.

Всички водни площи за къпане покриват изцяло задължителните показатели на ЕС в 8 страни, сред които е и България.

Европейският съюз разполага с 21 000 водни площи за къпане, като 70 процента от тях са крайбрежни, отбелязва Франс прес.

В доклада се уточнява, че 92,1 процента от крайбрежните води и 90,2 процента от езерата и реките отговарят на минималните норми за качество на водата за къпане през 2010 година.

Кипър заема първо място в доклада за 2010 година за качеството на водите за къпане, което се определя чрез изследвания за бактерии, включително такива като ешерихия коли, и трябва да служи като ориентир за плувците тази година, посочва ДПА. Всички крайбрежни води на острова отговарят на изискванията на ЕС.

Най-лошо е качеството на водите за къпане в Полша, като 25 процента от крайбрежните води и 16,7 процента от тези на територията на страната не отговарят на изискванията на ЕС.

Според доклада броят на водоемите, които покриват задължителните показатели, е намалял с 3,5 на сто спрямо предходната година, а броят на водните басейни, които покриват препоръчителните критерии за чистота на водата, е намалял с 9,5 процента.

България изцяло отговаря на изискванията за качество на водите за къпане.

Наблюдаван е периодът 2007-2010 г., като в началото на изследването около 10 на сто от водните площи и съоръжения в страната ни не са покривали препоръчителните и задължителните изисквания. Отчетената тенденция на подобрение е изразена при запазване на броя на наблюдаваните обекти, се отбелязва в доклада.

Според документа по Черноморието няма нито един плаж, който да не отговаря на екологичните изисквания.

В страната ни няма нито една зона за къпане, която да предполага и най-малката заплаха за здравето заради качеството на водите, сочи анализът, който изследва единствено плажове край морето, реките, язовирите и езерата.

Авторите на доклада отбелязват, че у нас има много малко плажове във вътрешността на страната, тъй като няма традиции за летуване по такива места, местните власти не желаят да инвестират в подобни съоръжения заради високата цена за достигане на съответните стандарти, както и защото законодателството в България е особено строго по отношение на водното спасяване и не навсякъде по крайбрежието плуването е разрешено.

В документа се отбелязва, че по Черноморието са изградени 38 станции за обработка на отпадни води и от тях работят 35.

Страната ни е поела ангажимент до 2014 г. да изгради още подобни съоръжения, които да обхванат и зоните, чиито отпадъчни води засега не подлежат на преработка. Очаква се инвестициите в пречиствателни станции в цялата страна да достигнат 3,5 милиарда евро, отбелязва БТА. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати