28 Март 2024 г. Четвъртък

Айман ал Зауахири е новият лидер на "Ал Кайда"

2011-06-16 09:21:23

Египтянинът Айман ал Зауахири е избран за лидер на международната терористична организация „Ал Кайда“ на мястото на Осама бен Ладен, съобщиха телевизия „Ал Арабия“ и свързан с „Ал Кайда“ уебсайт, цитирани от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Предишният лидер на терористичната мрежа беше убит през нощта срещу 2 май при операция на американска спецчаст в пакистанския град Аботабад. 

Макар според експерти Зауахири да не е толкова влиятелен и харизматичен като Бен Ладен, мнозина прогнозираха, че именно той ще застане начело на „Ал Кайда“.

По данни на бившия поддръжник на терористите Номан Бенотман след смъртта на лидера на мрежата за временен лидер е бил определен египтянинът Сейф ал Адел, който по-рано е бил телохранител на Бен Ладен. 

Междувременно саудитският вестник „Ал Ватан“ писа, че Зауахири може би е бил причастен към ликвидирането на своя ръководител. Причината за това според изданието са били разногласията между лидера на терористите и египетското крило на мрежата, начело на което е Зауахири. Беше съобщено още, че в разработването на плана за ликвидиране на Бен Ладен е участвал и Сейф ал Адел. Планът се е заключавал в това американците да бъдат насочени към дома, в който живееше терорист №1. 

До създаването на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири оглавяваше египетската групировка „Ислямски джихад“. Той беше сред издирваните от ФБР престъпници, макар че не беше сред първите десет.

По данни на ФБР Зауахири е причастен към организирането на взривовете в американските посолства в Танзания и Кения през 1998 г., при които загинаха над 200 души. 

Зауахири, който ще навърши 60 години следващата седмица, бе дясната ръка на Бен Ладен. 

Той е роден в заможно семейство на египетски лекари и учени. Баща му е бил професор фармаколог в медицинския факултет на университета в Кайро, а дядо му е бил главен имам на богословския университет Ал Азхар.  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати