20 Април 2024 г. Събота

Лишиха опозицията от ефир за вота. Траур е

2011-06-16 09:16:17

Дебатите по втория вот на недоверие към правителството на ГЕРБ започнаха със скандал. ГЕРБ отхвърли искането на опозицията разискванията по него да се предават директно по националните радио и телевизия. 

С две прегласувания, поискани от „Коалиция за България” и ДПС, залата реши, че вот ще има, но той няма да се излъчва по двете национални медии.

„Траурът ще бъде използван дебатът да не бъде видян от българските граждани”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

„Тъй като вие отхвърлихте тази процедура, нищо нямаше да ви струва да отложим дебата с един ден”, поиска Цонев. И това предложение не беше прието.

Обвиненията на опозицията се насочиха към председателя на парламента Цецка Цачева.

„Това, което се случва в тази зала, е нечувано и безпрецедентно. Българските граждани ще трябва да търсят стенограмите от него, едва ли не като апокрифна литература”, коментира от трибуната червената Мая Манолова.

Коментарите й от трибуната слушаха част от министрите, които също бяха в залата. Следващият ход на опозицията беше да поиска отлагането на вота след днешния ден на национален траур.

„Подновявам предложението, което направихме вчера, дебатите по вота да бъдат отложени утре. Те можеха да се проведат и днес, ако мнозинството не ограничаваше българските граждани да чуят мотивите за вота и аргументите за него”, коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

След като изслуша изказването на Манолова, това на колегата й Ангел Найденов и на Лютви Местан, последва спонтанна реакция от министъра на външните работи Николай Младенов.

От трибуната на парламента Младенов обясни на опозицията, че българският парламент не е шоу и Биг Брадър.

 

„Позволявам си да ви помоля най-учтиво за малко повече възпитание. Бъдете така добри да проявите малко уважение не само към загиналите, но и тези, които все още са в болницата. Проявете малко смирение! Ако искате да кажете мотивите си, го кажете тук! Ако искате да го кажете по телевизията, го кажете! Ако искаме да правим политика на площадите, ливадките – да разбирам, че това е, което искаме да правим. Българският парламент не е шоу и Биг Брадър, за да искате да го превърнете само в някакъв спектакъл! Тук е мястото, в което се случва дебатът”, обясни пламенно Младенов.

Изказването му беше последвано от аплодисменти на депутатите от ГЕРБ. След чудене и многобройни совалки в залата между Лютви Местан и Сергей Станишев дебатите по вота все пак започнаха.

Въпреки че вицепремиерът в правителството на Тройната коалиция Меглена Плугчиева на няколко пъти призова колегите си да напуснат залата.

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков до момента не са дошли в парламента. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати