Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 19
Начало arrow Политика arrow Опозицията в атака: Няма вече Станишев, има Борисов!

Опозицията в атака: Няма вече Станишев, има Борисов!

  Print E-mail
2011-06-16 08:37:57
източник: dnes.bg

Вотът не цели смяна на един или друг министър, а промяна на провалената антикризисна политика, но това не е по силите на правителството на Бойко Борисов.

Това заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров, който представи мотивите за внесения от левицата и ДПС вот на недоверие към кабинета.

Целта е да се гласува недоверие на правителството и да се приложи конституционната възможност за предсрочни избори, отбеляза Димитров.

Според опозицията те са единственият изход от тежката социално-икономическа криза, в която се намира страната ни. "Само воля не стига, трябва и мисъл", коментира Димитров.

„Г-н премиер, няма вече Станишев, има Бойко Борисов, вие отговаряте, защото преди две години вие искахте да сте премиер на тази България, преди две години вие просто ни обещавахте, вие ни излъгахте“, добави той.

Според него българското правителство показва тотална неспособност за справяне с кризата, а в същото време европейските икономики с няколко изключения още от началото на 2010 година показват трайна тенденция на излизане от кризата.

„Две години България върви надолу. Българите сме по-малко, по-бедни, по-безработни и по-изостанали”, коментира още Димитров и призова премиерът да поеме лична отговорност за случващото се.

Той посочи още, че България е една от трите страни в ЕС с най-висока инфлация. По думите му доходите вече са замразени от 23 месеца и вероятно ще останат замразени поне до края на 2013 г.

Според ПГ на ДПС правителството на Бойко Борисов няма никакъв капацитет, а вече няма и доверието на хората.

„Българската икономика е един платноход, който чака полъха на вятъра от Европа, за да върви напред“, коментира Йордан Цонев, като се обърна към празния стол на премиера в залата.

Депутатите на Синята коалиция пък напуснаха пленарната зала по време на дебатите по внесения вот на недоверие.

„Въпросът за доверието на Синята коалиция към правителството на ГЕРБ не стои. На 20 януари кабинетът поиска вот на доверие, ние не го дадохме тогава и не виждаме нито една причина да го възстановим”, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров в декларация на парламентарната група.

Той посочи, че административната и териториалната реформа не са се състояли и няма да се състоят.

„ГЕРБ не намира политическата смелост да ги извърши въпреки голямото доверие, което получи на последните парламентарни избори”, заяви той.

В сряда сините взеха решение да не участват в дебата и в гласуването на вота на недоверие, тъй като не подкрепят правителството, но пък и не можели, от друга страна, да подкрепят БСП и ДПС, които преписали мотивите за вота от техните програми и предложения.

 

Управляващите обаче се защитиха, че този вот е несъстоятелен и основната цел на опозицията е да се показва.

„Какво трябва да направи едно правителство, за да бъде успешно? То трябва да запази равнището, което е било преди времето на кризата – равнището на доходите, на пенсиите и равнището на данъчните ставки. Всичко това правителството на ГЕРБ го направи. В ЕС 19 страни не са успели да постигнат това. 11 от тях са увеличили ДДС“, мотивира се Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Ние запазваме равнището, на което сте ги оставили вие, и всички тези, които са управлявали в последните 20 години. Тежкото положение на хората идва точно от това – идва от равнището на техните доходи. Не отричаме, че то е тежко, но то не е тежко заради нас. В момента ние следваме нашата политика на финансова стабилност“, отсече той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?