23 Април 2024 г. Вторник

Счупена греда и срязана гума довели до ада на "Тракия"

2011-06-15 14:54:05

Счупена греда на автобуса и 15 см напречен разрез на задна дясна гума са предизвикали тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която загинаха осем души. Това е показал първоначалният оглед на превозното средство, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

В автобуса, пътувал по линия София–Бургас, е имало 26 души. 16 са ранените, като двама са в тежко състояние. От загиналите са разпознати трима души, като сред тях има 14-годишно дете, потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител и са назначени необходимите експертизи.

Катастрофиралият автобус е 23-годишен и е минал технически преглед на 8 март, с което му е издадено разрешително, че е годен да извършва превози.

43-годишният шофьор, управлявал автобуса по време на инцидента, не е употребил алкохол, са показали експертизите. 

Тахошайбата пък е показала, че автобусът не се е движил с превишена скорост, направил е необходимата почивка, спазил е законовите изисквания, съобщи още министър Московски. 

Мобилни екипи на министерството в Бургас проверяват отношенията и документацията между фирмата превозвач „Ентуртранс“ и фирмата, чиято собственик е автобусът „Бургас тур“.

Фирмата "Ентуртранс" ООД  е обявена в несъстоятелност, съобщи адвокатът на собственика Калина Тодорова. Собственик е турският гражданин Ениз Ченгел.

Заради обявената несъстоятелност не е ясно какво ще се случи с обезщетенията на пътниците, пътували в злощастния автобус. Те все са пак били в правото си да заведат граждански искове, заяви адвокатът.

Заради обявената несъстоятелност всички лизингови луксозни автобуси били иззети.

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че ще инициира промени в закона за максимално допустимата възраст на превозните средства, извършващи масови превози.

Инспектор на ДАИ, проверяващ „Ентуртранс“, съобщи, че на фирмата са й били налагани актове най-вече за неспазване на работното време. Такъв акт е получил миналия месец и шофьорът на автобуса, но сегашните данни показват, че времето за почивка е било спазено.

Към МВР-Пловдив има отворени две телефонни линии – 032/932 280; 032/932 281, на които може да се получи информация за пострадалите и загиналите.

Заради тежката катастрофа МС обяви 16 юни, четвъртък, за ден за национален траур. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати