26 Април 2024 г. Петък

Никола Колев пял на САЩ за корупция в МО

2011-06-15 14:44:46

Бившият началник на Генералния щаб Никола Колев, който е настоящ шеф на кабинета на президента Георги Първанов, е информирал американците през 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е бил даден на висши военни и на президента.

Това става ясно от грама на американското посолство с гриф „секретно“, огласена от Wikileaks и публикувана от сайта Биволъ.

В грамата е отбелязано, че името на Никола Колев трябва да се запази в тайна (strictly protect), което е характерно за ценните информатори на посолството. В базата на Wikileaks с доклади от София това е единствената грама за дълъг период (от юни 2001 г. до декември 2004 г.), отбелязва сайтът Биволъ. 

Дипломатическият доклад касае скандала, разраснал се около аферата "Гном", в който освен главния прокурор Никола Филчев се замесват председателят на парламента Огнян Герджиков, лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вътрешният министър Георги Петканов и министърът на отбраната Николай Свинаров – т.нар. адвокатски кръг. Отбелязва се, че се говори, че всички те са близки до "печално известния бивш шеф на кабинета на премиера Стоян Ганев".

В американския доклад се посочва, че "няма признаци, че атаките срещу "адвокатския кръг" са плод на целенасочена схема", но се посочва, че по различни причини под кръстосан огън попадат още Филчев, Николай Василев, ген. Атанас Атанасов, Иван Костов и няколко лица от неговата администрация.

Началото на играта като че ли противопоставя "адвокатския кръг" и Филчев на дясноцентристите от СДС и групи в НДСВ, които са против адвокатите, но сценарият се усложнява от факта, че високопоставени фигури от СДС остават близки с Филчев, който е тяхно назначение.

Посочва се, че Николай Свинаров първоначално не е ключов играч в тази група, но според донесенията "дължи назначението си като министър на отбраната на тяхното влияние". Отбелязано е, че има непотвърдени спекулации, че роля за назначаването на Свинаров на министерския пост са изиграли правни услуги, които е извършвал за "смятания за един от лидерите на организирана престъпност" Васил Божков – Черепа, който също е близък на Ганев.

Пламен Панайотов пък е критикуван за "авторитарния" си управленски стил. Посочена е и негова среща с бизнес клуб "Възраждане", "който има сред членовете си хора като Васил Божков и други "тъмни" бизнесмени, за който се твърди, че са свързани с организираната престъпност". Неназован депутат, близък до Панайотов, казал на американците, че той е получил "благословия от премиера" за тази среща.

За друг от адвокатите – Огнян Герджиков, пък се припомня, че е посочен от Едвин Сугарев като близък до Никола Филчев и зависим от него, заради данни за корупция при приватизацията на "Агропромстрой". Герджиков, който е кум на Филчев, отрича обвиненията, но е привлякъл вниманието на американците с връзките си с хора на Мултигруп, "конгломерат, свързан с дейности на организираната престъпност".

Вражда между Борисов и Петканов

В доклада се посочва, че тогавашният вътрешен министър Георги Петканов оказва подкрепа на "неефикасния и вероятно корумпиран главен прокурор Никола Филчев". Отбелязват се и подозренията към него от страна на десницата заради репутацията му на активен член на комунистическата номенклатура в Софийския университет. 

Отбелязва се и забъркването му в скандала с подслушването "Гном", като според доклада тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е опитал да извлече дивиденти от скандала. Той е казал на аташето по военните въпроси, че е казал на Симеон Сакскобургготски, че или той, или Петканов, или шефът на НСС ген. Чобанов ще трябва да си ходят. 

"Тъй като Борисов е много популярен сред българската общественост (и очевидно пред премиера), а същевременно президентът наскоро гласува пълно доверие на Чобанов, призивът на Борисов прилича на прозрачен опит да свали дългогодишния си враг Петканов", се посочва в грамата, подписана от зам.-посланика в София Родерик Мур.

Началник-щабът тайно докладва на САЩ за корупция в МО

Най-стряскащата информация от грамата обаче не е за адвокатския кръг и Филчев или дори за имунизирания за правосъдието Васил Божков, коментира Биволъ. Грамата повдига завесата над най-малко три важни събития – американско разследване на аферата "Терем", "вербовката" на началник-щаб на армията ген. Никола Колев, който е носел информация на американците, и прикриването от Колев, Първанов и висши военни на доклад за корупция в МО.

Това става явно от параграфа за министър Николай Свинаров. В него се посочва, че американски екип е разследвал нелегален износ за Сирия на стоки с възможна двойна употреба. Става въпрос за скандала "Терем", свързан с износ на скоростни кутии за трактори, които се монтират на военнотранспортни машини.

Според американските разследващи Свинаров е знаел за доставките, но не е предприел нищо, за да ги спре, и не е информирал правителството за нарушението. Американците са разказали това на премиера Сакскобургготски.

Посочва се, че началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев "също повдигна обвинения за корупция в Министерството на отбраната във (все още) таен доклад, връчен на президента и на висши военни ръководители".

В грамата пише, че докладът на Колев съдържа данни за корупция и е част от "обстрела"висши военни ръководители" и... американците.

Това не е убягнало на американските дипломати, които години по-късно изказват подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията.

От Биволъ са потърсили Никола Колев за коментар, но не са получили отговор от пресцентъра на президентството.

Източници на Биволъ от прокуратурата споделят за наличието на одитен доклад, постъпил през 2003 година, който се отнася до финансовата отчетност в МО за периода 2001-2002 г. Той е от 1500 страници и е изготвен от дирекция "Финансово-контролна дейност" на МО. В него са разгледани най-вече сделките, сключвани от министър Бойко Ноев, но също и сделки на министър Свинаров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати