28 Март 2024 г. Четвъртък

Собственикът на фирмата превозвач имал европейска заповед за арест

2011-06-15 14:36:39

Собственикът на фирмата превозвач „Ентуртранс”, чийто автобус катастрофира на АМ "Тракия" – Ениз Ченгел, е имал издадена европейска заповед за арест, след което е била отменена. 

В тази връзка са отпаднали всички основания за неговото задържане, съобщиха от МВР. 

Турският бизнесмен е обявен за издирване на 16 септември 2009 година на основание на европейска заповед за арест (ЕЗА). 

Тя е издадена от Районния съд в Констанца, Румъния, за изпълнение на наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години и 6 месеца. 

Ченгел е осъден за нанасяне на удар с нож в дясното бедро на румънски гражданин, като нараняването е създало опасност за живота му.

Ениз Ченгел е задържан на 5 октомври 2009 година в Малко Търново. В хода на образуваното дело Бургаският окръжен съд отказва екстрадиция, като на лицето е определена мярка за неотклонение „домашен арест”, уточняват още от полицията. 

Решението на окръжния съд е потвърдено от Апелативния съд в Бургас.

С решение на съда в Констанца от 9 април 2010 година обаче е отменена присъдата на Ченгел, на базата на която е издадена ЕЗА, след което Бургаският окръжен съд отменя мярката за неотклонение. 

Така отпада и основанието за общодържавното издирване на турския гражданин. От този момент нататък лицето не фигурира в базите данни на правоохранителните служби, съобщават от МВР. 

До момента се знае, че автобусът, който катастрофира на АМ Тракия“ и загинаха осем души, е тръгнал от София за Бургас в 22,30 часа. 

Общо в него са пътували 33-ма души заедно с двамата водачи. По нареждане на министъра на транспорта Ивайло Московски ИА ”Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед.

По последна информация автобусът марка „Мерцедес”, извършващ обществен превоз на пътници по автобусна линия София–Бургас, е собственост на „Бургас тур“. Той е преотдаден за ползване на друга фирма превозвач със седалище в Бургас – „Ентуртранс“, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 година. 

Автобусът, произведен през 1989 г., е преминал за последно годишен технически преглед на 8 март 2011.

По данни на тахографската шайба автобусът се е движил с позволените 100 км в час. В него е имало двама водачи, каквото е изискването, като шофьорът, управлявал мерцедеса в момента на катастрофата, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 година.

Работата по установяване на причините за тежката катастрофа продължава. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати