29 Март 2024 г. Петък

Решено: Изборите 2 в 1 – на 23 октомври

2011-06-15 07:54:12

Депутатите определиха датата за местния и президентския вот с гласуване в залата. Остава президентът Георги Първанов да подпише указ за провеждането им на 23 октомври.

Обсъждането в залата обаче не мина без спорове. Волен Сидеров поиска вместо дата парламентът да гласува „Деня на фантома”. А лявата Мая Манолова упрекна управляващите в „шубе”.

Според лидера на „Атака”, който също ще е кандидат в президентската надпревара, ГЕРБ и „Коалиция за България” още нямат кандидати за президентския вот наесен. Затова Волен Сидеров поиска да не се обсъжда дата за изборите, преди да са ясни претендентите. Залата обаче отхвърли предложението му.

„Обсъждаме дата, а нямате кандидати, това не е ли смешно? По-добре да гласуваме „Деня на фантома”. Няма ги състезателите, пистите са празни. За кого ще гласуват хората?”, попита Сидеров.

 

И даде пример с Америка, където кандидатите на партиите се издигат година преди изборите.

„А тук няколко дни преди изборите искате да извадите от ръкава зайчето, определено за кандидат. Доказахте, че сте от едно котило синьо-червената мъгла”, коментира Волен Сидеров.

Мая Манолова от „Коалиция за България” пък упрекна управляващите, че бързат да вкарат точката преди утрешните дебати по вота на недоверие.

„Шубето на ГЕРБ от избори 3 в 1 си е голям страх. Защо е това бързане? Да се отложи този въпрос за след вота. Защото може да се окаже, че изборите ще са не 2 в 1, а 3 в 1”, изложи аргументите си червеният юрист.

Управляващите не оставиха без коментар думите й. „Да изчакаме кой вот, госпожо Манолова? Нали готвите още няколко вота? Вие сте сигурни, че утрешният вот няма да мине. Да не говорим детски приказки рано-рано за страх”, упрекна я Димитър Лазаров от ГЕРБ. 

„Доста сте притеснени! Внасяте точката като първа, ден преди вота. Ще се окаже, че приказките на премиера за избори 3 в 1 са обикновено изхвърляне в момент на раздразнение”, репликира го Манолова.

В крайна сметка със 101 гласа „за”, 4 „против” и 50 въздържали се депутатите определиха 23 октомври, неделя, за дата на изборите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати