28 Март 2024 г. Четвъртък

Земната сянка се плъзва върху Луната тази вечер

2011-06-15 06:00:12
На 15 срещу 16 юни ще наблюдаваме първото лунно затъмнение за тази година. Тогава Луната ще се намира в съзвездието Змиеносец, около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна, намираща се по посока на съзвездието Стрелец.

Рядкото астрономическо явление ще започне на 15 юни в 21,22 ч., като пълната фаза на затъмнението ще трае 100 минути и ще продължи от 22,22 ч. до 0,02 ч. Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23,12 ч., а затъмнението ще завърши в 1,02 ч. на 16 юни 2011 г., когато Луната ще излезе от сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка.

Астрономическият център и Студентското астрономическо общество (САО) на Шуменския университет, с председател Сунай Ибрямов, при ясно небе ще осигурят свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за всички ученици, студенти и граждани, желаещи да наблюдават затъмнението. 

За всички любители на астрономията и на звездното небе Астрономическият център, намиращ се на покрива на Корпус 3 на Шуменския университет ще бъде отворен от 21,00 ч. на 15 юни до 1,00 ч. на 16 юни за наблюдение на интересното астрономическо явление.

Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. 

А краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан.

Последното лунно затъмнение бе наблюдавано на 21 декември 2010 г., а следващото затъмнение г. ще бъде на 10 декември 2011 година.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп, без да се използват предпазни средства.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати