28 Март 2024 г. Четвъртък

За кметските избори: В играта "свестен и известен" козът е "печелещ бизнесмен"

2011-06-15 05:08:28
Идеалът за кандидат-кмет "местен, свестен и известен", към който обичайно се стремят всички партии, за тези избори зазвучава като "местен, печелещ бизнесмен". А и все повече предприемачи търсят подкрепата на политическите централи, за да прескочат от икономиката в регионалната власт. Привличането е двустранно.

Бизнесмени търсят и са търсени от ГЕРБ, БСП, "Атака", НДСВ, показа проверка на "Дневник". Обяснението на щабовете - хората, които ще гласуват, са притеснени и уплашени от икономическото положение и ще заложат на авторитети, обещаващи промяна към по-добро.

Местните организации на двете най-големи партии вече излъчват претенденти, но последната дума ще имат централните ръководства на ГЕРБ и БСП. Левицата ще продължи познатата практика - подкрепа на независими кандидати. За ГЕРБ това ще бъде по-скоро изключение, ще се залага на партийни кандидати.

Как ще номинират кметовете и водачите на общински листи в десницата ще зависи от анализа на резултатите от вътрешните избори. Преценката къде каква тежест имат СДС и ДСБ вече обтегна отношенията между партийните централи, а Мартин Димитров отговори уклончиво на поканата на Иван Костов за национално споразумение за кметския вот.

Тънки сметки


Това, че за местните избори стават възможни и немислимите коалиции и най-екстравагантните ходове, напомнят от Добрич. Ако ГЕРБ се откаже да издигне сегашния кмет на града Детелина Николова за трети мандат, левицата е готова да застане зад нея, казаха социалисти. Те съжаляват, че са допуснали на изборите през 2007 г. заради "лични амбиции" на местното ръководство, ГЕРБ да привлече кметица, която спечели първия си мандат като претендент на НДСВ.

Освен Николова управляващите обсъждат още бизнесмена Живко Мартинов и хирурга д-р Дженко Русев. От левицата желание да се кандидатира има местният лидер Владимир Калчев, но на "Позитано" 20 отчитат, че няма да има успех. Десницата ще играе в Добрич с 36-годишния Павлин Павлов, който е член на СДС от 4 години, работи в "Е.ОН България" като специалист по бизнес решения и изготвяне на проекти.

След като депутатът от "Атака" Валентин Иванов се отцепи от партията освен креслото на местния лидер се освободи и кандидаткметското място на партията. Там Сидеров ще играе с новия областен координатор на "Атака" - 43-годишният бизнесмен Атанас Атанасов, който в момента е и общински съветник от партията.

Интересна ще е ситуацията във Велико Търново, където единственият номиниран е Боян Боянов от "Атака". Той отскоро е в политическото поприще, но пък има успешен бизнес с тютюневи изделия и е основният разпространител в региона на периодичната преса. Няма да е изненада, ако се окаже победител заради вътрешнопартийните проблеми в ГЕРБ и тънките сметки в БСП.

Още повече че от играта излезе дългогодишният кмет Румен Рашев, който беше осъден условно за нарушения. За фаворит като кандидат-кмет на ГЕРБ отдавна се смята областният председател и депутат Румен Христов, но той не бил особено популярен в града, тъй като е родом от Горна Оряховица. Потенциал имал шефът на общинската туроператорска фирма "Царевград Търнов" Даниел Панов, който е лансиран от вътрешната опозиция в ГЕРБ.

Напоследък обаче Христов го обвинявал в местната преса за "проводник на модела "Рашев", който всъщност търновци одобрявали. Според публикации в местната преса дори Панов да не е кандидат за кмет от ГЕРБ, той ще бъде издигнат от инициативен комитет.

Конкурентите на БСП в региона пък очакват нестандартен ход на депутата Бойко Великов - да лансира неизбираем кандидат, за да не бъде застрашено надмощието му в структурата от нова силна фигура. Сред номинираните са бившият депутат Стоян Витанов и местният председател Мариана Бояджиева, но с тях едва ли левицата ще успее да мобилизира твърдия си електорат от около 4000 гласа.

Според опоненти на БСП социалистите може да спечелят там с кандидатура като тези на адвоката Николай Илчев и на банкера Стефан Антонов, особено след резкия спад на популярността на ГЕРБ в региона.

Очаквани двубои

В Благоевград се очертава интересен двубой между ГЕРБ и БСП. Сегашният кмет Костадин Паскалев, подкрепен от БСП, заяви, че не иска нов мандат. По неофициална информация той играе за Владимир Елезов, сега общински съветник и председател на гражданското сдружение ЕКИП. Елезов вече е получил подкрепата на НДСВ, има и номинации в основни партийни организации на БСП.

Социалистите от центъра обаче предпочитат бизнесмена Николай Бошкилов, управител на винарска изба. В ГЕРБ никой не подлага на съмнение, че областният лидер и председател на общинския съвет в Благоевград Костадин Хаджигаев ще е кандидатът им, макар да са издигнати още претенденти, както изисква правилникът.

В София за БСП ще се състезава Георги Кадиев. На частичния вот през 2009 г. той се изправи срещу Йорданка Фандъкова, но дори не успя да стигне до балотаж. Тя спечели с 66 на сто на първия тур. Сега се очертава ГЕРБ отново да пусне Фандъкова, която е посочена от най-много софийски организации и беше посочена като "безспорен фаворит" от шефа на щаба Цветан Цветанов.

Сега "Синята коалиция", която пасува през 2009 г., силно се дистанцира от управлението на ГЕРБ и ще участва със своя листа и кандидат за кмет. Предварителни избори определиха номинацията - сегашният кмет на столичния район "Лозенец" Прошко Прошков. "Атака" също възнамерява да играе самостоятелно, още повече че след подкрепата си за Фандъкова през 2009 г. не получи зам.-кметско място за разлика от СДС и ДСБ.

Вероятният кандидат за кмет е депутатът и зам.-шеф на комисията по регионална политика в парламента Николай Пехливанов, който доби популярност с активността си по законови поправки за етажната собственост и устройството на територията. Желание да се кандидатира за кмет за 4-ти път има и Стефан Софиянски като лице на новата Общност на демократичните сили (ОДС).

Във Варна картината е още по-мъглява заради неяснотата около играчите на големите партии. Най-сигурни изглеждат претендентите на ГЕРБ и на "Атака" - областният лидер на управляващата партия Павел Димитров даде преди седмица публично подкрепата си за номинацията на изпълнителния директор на пристанище Варна Данаил Папазов.

В началото на годината лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че в морската столица партията му ще се състезава с депутата Димитър Карбов. Той пък заподозря, че точно участието му в кметската надпревара е причината името му да бъде замесено в скандала около декларациите за лоялност, които се оказали гаранции по банков заем за 150 хил. евро на името на офшорка, регистрирана на Сейшелските острови.

Левицата все още умува кого да издигне - според информация на местната структура най-много номинации има местният лидер Борислав Гуцанов, който беше арестуван през 2010 г. в операция "Медузите". Гуцанов е член и на тясното партийно ръководство на партията. Според съпартийците му той имал голямо желание да се кандидатира и винаги би могъл да оправдае неуспеха си с "показната акция на МВР срещу него". В предизборния щаб на партията обаче твърдят, че номинации има и за сегашния кмет Кирил Йорданов, който през 2007 г. получи подкрепата на левицата като независим.

В Пловдив сигурните кандидати са двама - сегашният кмет Славчо Атанасов, който вероятно ще се кандидатира като независим, и излъченият от "Синята коалиция" арх. Илко Николов. Вторият е бил главен архитект на пловдивския централен район, а в момента е проектант на свободна практика. Въпросът е дали БСП ще реши да подкрепи Славчо Атанасов, който спечели първия си мандат като кандидат на коалицията ГЕРБ-ВМРО, а впоследствие се отцепи от Красимир Каракачанов и основа ВМРО-НИЕ.

То пък почти веднага беше официализирано от президента Георги Първанов, който прие представителите им. Лидерът на БСП Сергей Станишев също даде подкрепата на партията още миналата година. Проблемът е, че местният лидер - бизнесменът Георги Гергов, може да предпочете да играе самостоятелно и да наложи свой фаворит за кметското кресло - сегашният зам.-кмет Георги Търновалийски, който обаче засега няма номинации от основните организации в общината.

Областният управител на Пловдив Иван Тотев изглежда най-вероятният претендент на ГЕРБ, след като Цветан Цветанов няколко пъти го посочи за кандидат.

Драми и подозрения

Очертава се драма за ГЕРБ в Силистра, където от години печели кандидатът на БСП. Желание да се включи в надпреварата там имал депутатът от управляващите Стефан Господинов, той е и с най-много номинации от местните организации. Заради конфликт точно с него обаче в края на февруари от партията се отцепи председателят на общинския съвет Александър Сабанов. Сега той имал намерение да се яви като независим, ползвал се с доверието на много хора в града, а и имал успешен бизнес с хранителни стоки, притесняват се в БСП.

Най-голямата им тревога обаче е свързана с това, че подозират заговор между Стефан Господинов и депутата от ДПС Гюнай Сефер (бивш общински съветник в Дулово). Пред левицата стои и дилемата дали да издигне партиен кандидат, или по модела "независим, подкрепен от БСП" да играе отново с Иво Андонов за четвърти мандат. В БСП обсъждат и други двама - бившия шеф на РУСО - Силистра, Ростислав Иванов и бизнесмена Тихомир Борачев.

БСП е застрашена да загуби от ДПС и свое традиционно кметско кресло - това в Разград. Социалистите възнамеряват отново да заложат на Денчо Бояджиев, но се опасяват, че този път партията на Ахмед Доган ще излъчи най-харесвания в региона депутат -  Хасан Адемов. Друг проблем за левицата може да се появи, ако бившият областен управител от времето на тройната коалиция Наско Анастасов се амбицира да впусне в кметската надпревара.

Анастасов се ползвал с подкрепата на лидера Станишев, който е живял с брата на Анастасов. Засега мераците му за кметския пост били озаптени, след като е оглавил общинската структура на БСП в Цар Калоян. Макар и без потвърждение от централата на ГЕРБ, кандидатурата на областния управител Валентин Василев е вече очертана.

Социалистите възнамеряваха да играят с досегашния кмет на Русе Божидар Йотов, но преди дни той обяви, че се оттегля заради здравословни проблеми. Номинирани са общинският председател на БСП Иван Иванов, но интерес към кметското състезание проявявали и местни бизнесмени, които симпатизират на левицата.

Трима са номинираните от ГЕРБ - областният управител на Русе Пламен Стоилов, председателят на общинския съв доц. Васил Пенчев и общинският съветник и председател на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян. От ръководството на партията казаха, че ще се доверят на местната социология, за да решат кого да пуснат.

Успешни кметове за нов мандат

Кметът на Бургас Димитър Николов беше първият успешен кмет на ГЕРБ, обявен от Цветанов за втори мандат. Очаква се СДС и ДСБ да го подкрепят. БСП ще играе там с Павел Маринов - автор и ръководител на проекта "Супер Бургас" за изграждането на многофункционален обществен център на мястото на част от територията на пристанището. Той трябва да обединява автомобилен, воден и железопътен транспорт и е разработен от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Фактор в надпреварата се очаква да бъде и претендентът на новосформираната партия на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов  Национален фронт за спасение на България. По неофициална информация той ще издигне неуспелия кандидат за депутат от "Атака" Валентин Касабов. Сред претендентите отново ще бъде и строителният предприемач и общински съветник Ваклин Стойновски, който участва и на изборите през 2007 г. и събра 13% подкрепа.
Кметът на Сливен Йордан Лечков, който беше избран през 2007 г. от листата на ГЕРБ, обяви през март, че ще се кандидатира, и се обзаложи, че ГЕРБ пак ще го подкрепи. Все още се чака решението на Изпълнителната комисия, но след затоплените отношения между Лечков и Цветан Цветанов подкрепата изглежда сигурна.
В Габрово ГЕРБ ще заложат на Николай Сираков, който замени на поста министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Там БСП вероятно ще заложи на някой от потърсилите я бизнесмени. 
Няколко от настоящите кметове в София-област също са предложени за нов мандат. В Ботевград без конкуренция е Георги Георгиев, в Правец - Никола Нитов, в Етрополе - Богомил Георгиев, в Елин Пелин - Галя Георгиева. Сигурен за нов мандат е Николай Грозев в Нова Загора. Предизвестена била и кандидатурата за Разлог, където фаворит на ГЕРБ остава кметът Красимир Герчев, който е бил одобрен от висшия партиен орган още преди месец.
В Плевен "Синята коалиция" ще играе с Найден Зеленогорски за 4-ти мандат. Златко Живков в Монтана също ще се кандидатира за 4-ти мандат, ще бъде подкрепен от десницата. По неофициална информация той е претендентът и на Георги Първанов, поради което има номинации и в БСП.
Кметът на Хасково Георги Иванов, който спечели три мандата с листата на различни партии и коалиции, е харесван от хората около президента Първанов и вероятно ще бъде подкрепен от левицата отново.
Петър Паунов в Кюстендил ще се кандидатира за трети мандат като независим и ще разчита на гласовете на десницата. Там БСП ще издигне адвокатката Мая Шишкова. В Ловеч, Перник, Търговище, Шумен БСП вероятно ще играе с досегашните си представители – Минчо Казанджиев, Росица Янакиева, Красимир Мирев и Красимир Костов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати