19 Април 2024 г. Петък

Парламентът ще насрочи днес за 23 октомври изборите "2 в 1"

2011-06-15 05:00:57
Очаква се днес парламентът да насрочи предстоящите президентски избори за 23 октомври, след като в  началото на май от ГЕРБ внесоха проекторешението в деловодството на Народното събрание.

Според Изборния кодекс тази година вотовете за държавен глава и за местна власт трябва да бъдат на една дата. Изборите за президент се насрочват от Народното събрание, а тези за кмет и общински съветници - от президента.

На консултациите през април при президента Георги Първанов за сформиране на Централна избирателна комисия партиите не успяха да се разберат за датата на изборите, а Първанов обяви, че "диалогът ще продължи". От ГЕРБ обаче не поискаха нови разговори с Първанов и още преди великденската ваканция на депутатите бяха готови да внесат предложението си за дата на изборите - 23 октомври.

Депутатите пак ще гласуват дали Сидеров да оглави комисията "Антимафия", ГЕРБ ще са против
Седмица след катопарламентът отхвърли искането на "Атака" Волен Сидеров да стане член и ротационен председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси на мястото на отцепилия се атакист Валентин Иванов, депутатите днес отново ще обсъждат този въпрос днес. Миналата седмица Павел Шопов от "Атака" настоя председателят на парламента Цецка Цачева спешно да придвижи въпроса, а тя пък поиска предложенията "да бъдат прецизирани".Сидеров обвини ГЕРБ в некоректност и ги заплаши, че "срещу подлост не може да има подкрепа". Вчера шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че отново няма да подкрепят Сидеров да оглави комисията "Антимафия", заради "принципи". 
В последните си коментари Първанов даде да се разбере, че ще се съобрази с предложението на ГЕРБ за датата на изборите, защото не смята, че държавата трябва да бъде хвърляна в нова криза в отношенията между институциите.

При консултациите управляващите от ГЕРБ бяха подкрепени за датата 23 октомври от "Атака" и "Синята коалиция". От БСП предложиха изборите да се проведат на 13 ноември. От ДПС пък предложиха датата 30 октомври, която беше подкрепена и от НДСВ.

Искра Фидосова отново мотивира датата 23 октомври с това, че така ще се осигури нормално функциониране на общините. Според нея, ако се възприеме предложението на БСП за 13 ноември, балотажите трябва да бъдат на 20 ноември, ЦИК ще обяви резултатите в началото на декември, а кметовете ще встъпят в длъжност по Коледа.

От БСП предлагаха изборите да бъдат на 13 ноември, когато ще е приключила полската работа. ДПС, която при президента предложи вотът "2 в 1" да бъде на 31 октомври, вероятно днес ще подкрепи предложението на ГЕРБ.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати