26 Април 2024 г. Петък

Зов от мюсюлманите: Страхуваме се, искаме подкрепа!

2011-06-14 19:01:36

"Обявяване на джихад", "Тези, които стоят зад тази декларация трябва да бъдат съдени за опит за създаване на вражда на религиозна основа", "Подобно агресивно поведение е пълно погазване на конституцията". 

Това са само част от гневните коментари в интернет по повод острата декларация на Главното мюфтийство, в която съобщават, че започват акция по „самоопазване на достойнството на исляма“, и обвиняват в нетолерантност част от българското общество. В документа дори се споменава и възможността за гражданска война.

„Ние не прогнозираме. Ние се страхуваме от такъв вариант на развитие на ситуацията. Ние предупреждаваме, че е възможно да има такава нагласа срещу нас. Нито желаем да бъде предизвикана такава, нито по някакъв начин се опитваме да предизвикаме такава.

Ние се страхуваме от това да не би някой в момента, така както нападат безнаказано наши обекти, мюсюлмани, оскверняват храмове, провокират настроение в мюсюлманската общност, да се опитат да опипат почвата и в по-късен етап да се намесят с по-строги и рестриктивни мерки срещу нас. 

Никой не може да даде гаранция дали някой в момента не се опитва да провокира мюсюлманите към насилие“, аргументира острата позиция на Главното мюфтийство говорителят й Хюсеин Хафъзов пред Dnes.bg.

Според него мюсюлманската общност не е сигурна доколко цялото българско общество осъзнава сериозността на ситуацията.

Мюсюлманите се оплакват от зачестилите случаи на нападения, оскверняване на техни паметници, чупене на прозорци и от това, че няма наказани и извършителите остават безнаказани. Хафъзов твърди, че нееднократно е сезирал с писма всички възможни институции, изпратил е такова и до МВР шефа Цветан Цветанов, но резултат нямало.

Все пак той уточни, че в нетолерантност обвинява само малка част от българското общество.

„Но останалата част трябва да бъде непримирима към такива явления. Всички заедно трябва да се борим срещу тях. Това, че няма резултат от набезите и нападенията срещу нас, означава, че ние мълчаливо едва ли не подкрепяме тези тенденции на насилие срещу нас.

 

Цялата българска общественост трябва да се бори срещу такива явления, и то не само кампанийно, като се поставят цветя след случая пред джамията, а да бъдем непримирими към абсолютно всички тенденции”, призова Хафъзов. 

„Да сте чули мюсюлманите да нападат когото и да било, да искат ограничаване на нечии права и свободи, да сме изказвали агресивно към който и да е сегмент към общество“, попита риторично той и поиска граждански натиск над институциите.

„Оскверняването на мюсюлманска светиня, палежи, забрани за строеж на джамии, забрадки, всички тези явления не са хулигански прояви или пък действия на криминални лица. Това са явления, които застрашават националната сигурност и обществото трябва да потърси отговорност от властимащите защо не се справят и не наказват престъпниците“, мотивира говорителят исканията на мюсюлманите. 

Той категорично отрече в действията им да има политически натиск и подчерта, че исканията им не са политически, а граждански. Нямало и връзка с предстоящите избори, а посегателства върху мюсюлманите имало и при предишните правителства, но сега зачестили.

Главното мюфтийство се закани, че след като използват всички законови и демократични възможности у нас, ще сезират компетентните европейски институции да следят какви „безобразия се случват у нас“.

А как изглежда ситуацията отстрани? Политологът Огнян Минчев я определи като нормална стандартна реакция на едно малцинство по повод дискриминационни мерки, които се прилагат спрямо него.

„Дали този побой, който е нанесен на пазача на джамията, е извършен с политически или дискриминационни, расистки подбуди, или просто е хулиганско действие, е без значение. Факт е, че в рамките на един месец се случват няколко поредни провокации спрямо софийската джамия. Аз смятам, че всяка общност би реагирала по подобен начин“, мотивира тезата си той.

Минчев беше категоричен, че опасност от гражданска воина на този етап няма.

„Това не е особено успокоително. Крайно време е да бъдат взети нормалните мерки подобни неща да не се случват. Очевидно е, че в момента тя е специфичен обект на внимание от страна на различни групи в обществото, включително и такива, които се упражняват в популярност и в геройство, извършвайки подобни неща (визира Атака)“, каза още Минчев.

Според него всички ние сме заинтересовани да прекратим подобни актове на насилие върху мюсюлманската общност. 

„Това не означава, че ако тази мюсюлманска общност има действия или декларации, които надхвърлят нормалните демократични процедури, ние не можем да реагираме и да изкажем своето неодобрение към тях“, категоричен е Минчев, като добави, че винаги някой има интерес да наслагва напрежение.

Мюсюлманите подавали ръка и очакват разбиране и подкрепа от обществото. Ние не заплашваме, а предупреждаваме, категорични са те в исканията си, които накратко определиха като спокойствие и свобода на вероизповедание. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати