28 Март 2024 г. Четвъртък

Военното обучение – ЗИП или час на класния?

2011-06-14 16:42:12

Военното обучения да стане задължително избираем предмет в училище или да бъде отделен в часовете на класния ръководител. Това са двата варианта, над които умуват експерти от министерствата на образованието и отбраната.

Специалното обучение ще се въведе с проектозакона за резерва на въоръжените сили. Текстовете бяха обсъдени днес във Военната академия " Г. С. Раковски" в присъствието на министър Аню Ангелов.

Ангелов обясни, че с проектозакона за резерва на въоръжените сили не се връща военното обучение в училище, а се търси подходяща форма за всички граждани, желаещи да получат основни знания в областта.

„Не връщаме военното обучение, няма да има лагери, стрелби, обучение с автомат "Калашников", няма да има нищо от това, което някой си представя, когато чете тези текстове от закона“, посочи Ангелов.

Той уточни, че това би противоречало на идеята за доброволност на служба като резерва.

Текстове от проектозакона предвиждат през последните две години от средното образование да се преминава обучение за усвояване на знания за отбрана на страната и защита на отечеството и за действия при екстремни ситуации.

Програмата ще се пише от министрите на отбраната и на вътрешните работи и ще се утвърждава от министъра на образованието, а за общинските училища – от кметовете на общините.

В проектозакона се предвижда и друг образователен механизъм.

„Всеки български гражданин, който има желание да получи начална и специална военна подготовка, както и зачисляване в доброволния резерв, ще може да бъде подготвен в учебните центрове на Българската армия, във военните училища, а така също и в гражданските държавни висши училища“, обясни министърът.

По време на дискусията стана ясно, че от Министерството на отбраната очакват до 2014 г. до 3500 души да сключат договори за служба в резерва, колкото са записани в Бялата книга за развитието на звеното.

Участващите в този резерв ще получават месечно възнаграждение само за това, че се числят в списъка на резерва, а за всяко тяхно повикване – за подготовка, участие в учение или мисия ще получават възнаграждение като всеки военнослужещ от действащия състав на българската армия.

Издръжката на запасняците ще струва 30-35 млн. лв. Новият закон за резерва на въоръжените сили трябва да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати