28 Март 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата

2010-06-19 11:06:39

"Скъпо парно - режим на тока" пише "24 часа" по темата. Цели квартали могат да останат без ток, ако хората се откажат от парно и започнат да се отопляват с електрически уреди. Цитиран е шефът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов, според когото това е реална опасност, ако сметките за парно през зимата са по-високи от тези за отопление с електрическа енергия.

Нов вариант за скока на цените - газ с 25%, топло с 15%, пише "24 часа", позовавайки се на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Цената на парното в София обаче нямало да скача с 20, а с 15%, уточнява изданието.

"24 часа"Има журналисти, които са притеснени от ситуацията с медиите в България. Някои медии за една нощ промениха политиката си и започнаха да пишат възхвално за новите управляващи или определени икономически кръгове. Натискът срещу журналистите е голям, а това в провинцията е още по-страшно". Повод за изказването му е форумът Прозрачността и свободата на медиите в България, допълва "24 часа".По думите му трябва да има законова основа за свободата на медиите. Има законова норма кой е собственикът на медията. Потребителят трябва да бъде информиран кой стои зад медията и да има информирано съгласие какво си избира, коментира Уорлик.  

"Клошари като пиари, точат 15 млн. болнични", пише "24 часа" по повод измамниците, които "назначили" стотици бездомници и наркомани на високи длъжности и така източвали пари от НОИ. Новата схема за крадене на пари от бюджета бе разбита при операция "Болничните" на икономическата полиция, уточнява изданието. Всеки от назначените в над 70 "кухи" фирми е получавал на книга заплата между 1600 и 2000 лева, но почти веднага щом е почвал работа, се е разболявал за дълго, пише вестникът. Лекари, замесени в схемата, са издавали болнични на хора, които изобщо не са виждали. Общо шест поликлиники и частни медицински центрове са замесени в измамите. Най-честите диагнози, които тръшвали на легло "високоплатените мениджъри", били дископатия, травми на коляното или остра мигрена, разкриха разследващи, отбелязва изданието.

"Референдум за "Белене" - и Борисов, и Първанов го искат", пише "24 часа". Решението дали да се строи АЕЦ "Белене" може да бъде взето след национален референдум, стана ясно от изявления на президента и премиера, уточнява вестникът. В интервю за Би Ти Ви Георги Първанов заяви, че е готов да инициира допитване "за" или "против" изграждането на централата. Минути по-късно Бойко Борисов подкрепи идеята му пред Нова тв, като подчерта, че той също държи проектът "Белене" да бъде реализиран, но при ясни финансови показатели, пише "24 часа".

"Труд". Няма приемственост в енергетиката, има срив в енергийната дипломация и непоследователност, е становището на президента, уточнено в изданието. Според Първанов с това поведение на правителството можем да загубим и "Южен поток". Той посъветва Борисов да не чака стратегически инвеститор за "Белене", а да го търси. Според него цената не е 26 млрд., както се спекулирало, а 4,6 млрд. лв., но вложеното щяло да се върне десетократно.

"Токът поскъпва заради такса парно", е водещото заглавие на първа страница на "Труд". Целият народ ще участва от 1 юли в операция за спасяване на топлофикациите. От идния месец в сметките за тока ще влезе нова такса парно под името цена за когенерация. Тя ще се начислява върху всеки киловатчас електроенергия и ще отива за подпомагане на топлофикациите, предвижда държавният регулатор. Причината е, че токът, произведен от тях, ще се изкупува от юли около четири пъти по-скъпо от енергията от АЕЦ "Козлодуй", уточнява изданието.

"В никакъв случай потребителите не биха могли да имат повече причини сега, отколкото през зимата на 2009 г. да превключат от централно парно на друг вид отопление", твърди Семерджиев в интервю за "Труд". "Има топлофикации, които държат много ниски цени дори при скъп газ- например в Бургас и Плевен. Да, настина, цената на електроенергията от топлофикациите се получава висока - около 200 лв. на мегават час... Но това е единственият начин да се стимулира високоефективното производство на електроенергия и на топлоенергия едновременно", уточнява той. По думите му, не е имало укриване на печалби от енергото. "Просто начинът, по който са ги отчитали, не е бил контролиран от държавата. И естествено те са се възползвали, че има възможности за по-благоприятно отчитане", коментира Семерджиев.

При акцията са задържани 47-годишната Р. С. и 60- годишната Н. К., пише "Труд" по темата. Задачата им била да представляват "кухите" фирми, като представяли болничните листове в НОИ. Самите те също са се възползвали от възможността да бъдат "болни", уточнява "Труд". Едната от тях получила чрез измамата 5000 лева, а другата - 9000 лева. Преди два месеца едната жена била арестувана за точене на ДДС. Била пусната от ареста срещу 10 000 лева гаранция, тъй като била бременна. Тарторите на бандата още не са заловени. Ясно е, че преди това те се занимавали с точене на ДДС, пише вестникът.

"Справедлив закон улеснил измамниците", добавя по темата "Труд"Труд".

„Това са виртуални пари!", заяви шефът на митниците ген. Ваньо Танов" е заглавието на "Труд" по темата. Според него спадът в събрания акциз не се дължи на ръст в контрабандата, а на  спад в потреблението на цигари.

1,2 млн. българи живеят в бедност, т.е. месечно са разполагали с по-малко от минимума от 211 лв. за 2009 г, пише "Дума". В сравнение с останалите европейски държави в България прагът на бедността е 2,8 пъти по-нисък от новоприетите страни в ЕС и 13 по-нисък от старите членки на ЕС, отбелязва изданието.

Над 60% от безработните млади са без образование, пише "Дума". През май за свободно място са се борили 16 души, уточнява изданието позовавайки се на данни на  Агенцията по заетостта. В бюрата по труда в момента са регистрирани над 62 000 младежи до 29 г., като 60% от тях са без квалификация. Безработните младежи за година са с около 14% повече. Данните сочат, че регистрираните висшисти безработни от всякакви възрасти са над 31 000. В София безработицата е 3,2%, а най-висока е в Смолян - малко над 17. С висока безработица са Монтана и Търговище. Основната причина за намалението на безработицата през месеца е отчетеният значително по-малък брой на новорегистрираните в бюрата по труда, пише изданието.

Около 4000 работни места у нас остават незаети, пише "Сега". Причината е, че в дадените региони няма  подходящи безработни за тези позиции, уточнява изданието, цитирайки мнението на директора на Агенцията по заетостта Росица Стелянова.

"Безсмислен референдум за АЕЦ "Белене" обедини президент и премиер", пише "Сега" под глава по темата.

Злоупотребите по програма САПАРД в България стигнаха и до Испания, каза за "Сега" ръководителят на групата говорители на Еврослужбата за борба с измамите (ОЛАФ) Павел Борковец. Там са арестувани петима испанци за злоупотреба със средствата по програма САПАРД в България на стойност 2 млн. евро. Задържаните са собственици и дистрибутори на заводи за месопреработвателни машини, уточнява "Сега". ОЛАФ стигна до тях, след като преди година изиска от българския фонд "Земеделие" да регистрира за наредени 98 проекта на наши месарски фирми, които са купували машини за завишени цени през 2003 и 2004 г. и се появиха съмнения, че така са точени европари от САПАРД, пише вестникът.

България да побърза с вземането на решение за "Южен поток", пише "Стандарт". Такава била препоръката към страната ни, направена по време на срещата на президента на Русия Димитрий Медведев с ръководителите на големите енергийни компании, уточнява изданието.

700 млн. лева е загубата за държавния бюджет годишно от контрабандата на цигари, пишат изданията. Данните на Центъра за изследване на демокрацията показват, че в момента нелегалният внос е скочил на 40%, което е почти двойно в сравнение с миналата година, пише "Монитор". "Тези пари, които държавата губи от цигари, са достатъчни да се построи цялата магистрала "Тракия", е коментарът на експертът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран в изданието. По думите му увеличението в контрабандата се дължи на шоковия скок на акциза, който се вдигна с 36%.

източник: dariknews.net

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати