28 Март 2024 г. Четвъртък

Пореден самоотвод по дело срещу Лечков

2011-06-14 13:59:04

Всички съдии от Сливенския окръжен съд (СОС) са си направили пореден отвод по внесено трето дело от прокуратурата срещу кмета на община Сливен Йордан Лечков, съобщиха от съда.

Съгласно процедурата в такива случаи председателят на съда Кънчо Жеков е изпратил вчера делото във Върховния касационен съд, за да бъде разпределено в друг окръжен съд.

Мотивите са същите като при отвода на магистратите при първите две дела срещу Лечков, които бяха изпратени съответно в съдилищата в Стара Загора и Ямбол.

Говорителят на съда съдия Мартин Данчев припомни пред БТА, че през април миналата година при исканото от прокуратурата отстраняване на кмета от длъжност, Йордан Лечков публично е изразил недоверието си в обективността към Сливенския окръжен съд, затова сега, за да се избегнат съмнения в предубеденост и пристрастност, съдиите се оттеглят от гледане на дела срещу него.

При сегашния отвод става дума за дело по внесен на 18 май тази година от Окръжната прокуратура в Сливен обвинителен акт срещу трима души за строежа на водопроводна мрежа жк "Дружба" в града.

 

Обвиняеми по делото са кметът Йордан Лечков, директорът на отдел "Правно-нормативно и експертно техническо обслужване" в общината Елеонора Христова и Стефко Шевкенов – извършващ инвеститорски контрол на въпросния строеж.

Обвинението срещу кмета е, че в качеството му на длъжностно лице съзнателно сключил неизгодна сделка с ГД "Стройинвест", представлявано от инж. Георги Славов, за извършване на строително-монтажни работи на посочения обект и така е нанесъл щети на община Сливен в размер на 571 783,46 лева.

В същия обвинителен акт спрямо Йордан Лечков е повдигнато и обвинение, че през март-април 2009 г. е направил опит да принуди директора на териториалната дирекция на НАП Петко Дюлгеров да спре извършваната ревизия на ГД "Спортпалас" – Сливен, с управител Дияна Лечкова.

Лечков е обвинен и в опит да укрие издадения ревизионен акт на "Булгейт" ЕООД – Сливен, с управител Радостин Русев, чрез заплаха, че ще направи всичко възможно Дюлгеров да бъде уволнен.

Юристката на общината Елеонора Христова е обвинена за извършено престъпление по служба по въпросния договор.

Третият обвиняем – Стефко Шевкенов, според прокуратурата, е допуснал злоупотреба с доверие и съзнателно е действал против интересите на общината.

Тoй съставил и подписал актове и протоколи по време на строителството на обекта, в които се дублират строително-монтажни работи и са вписвани неизпълнени дейности.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати