23 Април 2024 г. Вторник

Нова рейтингова система за университетите. Кога и каква?

2011-06-14 11:24:21

Три милиона лева са планирани до 2014 г. за поддържане и обновяване на рейтинговата система на висшите училища.

Тези средства ще са от Европейския социален фонд и тяхното планиране е представено и одобрено от Комитета по наблюдение, съобщи заместник образователният министър Петя Евтимова на заключителната конференция по проекта.

Тя уточни, че в момента се дискутира кои критерии от рейтинговата система да се запазят за различните видове висши училища, като това е само първа фаза от разработването на рейтинговата система на висшите училища. При втората фаза вече щели да се разпишат конкретните правила и срокове.

 

За целта очакваме мненията на ректорите – "дали да се запазят критериите в рейтинговата система, дали да има промяна и дали да се прилага еднаква матрица за всички професионални направления, или да се въведат различни матрици за художествените, техническите и за медицинските специалности, или да се използва универсална матрица", отбеляза заместник-министърът.

Идеята за използването на рейтинговата система при финансирането на висшите училища е обсъждана неколкократно от специалисти. От МОМН са сигурни, че това ще се стане, след като тя се запише в подготвяния Закон за висшето образование и наука и се разработи самата процедура.

Рейтинговата система беше представена ноември миналата година от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и от Института "Отворено общество".

За първи път чрез рейтинговата система на висшите училища в интернет се получава цялостна представа за системата на висшето образование у нас, заяви тогава министър Игнатов.

Програмният директор на института "Отворено общество" Боян Захариев уточни, че системата представлява класация по професионални направления и няма за цел да подреди висшите училища, както и да каже кое е най-доброто от тях в България.

Основната й задача ще бъде да помага на кандидат-студентите в избора им на висше училище.

Според Георги Стойчев от "Отворено общество" важен въпрос за бъдещето на рейтинговата система на висшите училища е дали да се предлагат отделни класации за различните образователно-квалификационни степени.

„Може да се обсъди дали да има една класация за магистърските програми, друга – за бакалавърските програми, а трета – за професионалните бакалаври“, обясни той.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев заяви, че за момента особена полза от рейтинговата система за висшите училища няма, като се изключи чисто моралната полза от нея за някои университети.

"Дупката в бюджета на Софийския университет е 13 милиона лева в сравнение с предходни години, а на нас ни дават десет процента, или 1 300 000 лева за това, че в този рейтинг сме на първо място – почти във всичко сред държавните университети", заяви той.

Ректорът на СУ заяви, че трябва коренно да се промени порочната система за финансиране на висшето образование "на калпак".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати