25 Април 2024 г. Четвъртък

БДЖ още чака "спешен" заем от 140 млн. лв.

2011-06-14 10:25:46
Холдинг "Български държавни железници" все още не е получил заема от 140 млн. лв. от Българската банка за развитие (ББР), с който компанията трябваше да "закърпи" финансовото си положение до отпускането на по-голям кредит от Световната банка.

В същото време компанията е натрупала задължения към основни доставчици, а част от сметките й са блокирани от около четири месеца заради стари задължения.

Компанията дължи 4.5 млн. лв. на "Лукойл" за дизелово гориво, като е получила отсрочка да ги плати до края на месеца, иначе доставките може да спрат. Заради неизплатени около 9 млн. лв. на друга частна фирма - "Трансимпекс", за колооси за влаковете са блокирани сметки на държавния превозвач. Натрупани били и дългове за ток, с който се движат влаковете.

По последни данни задълженията на БДЖ са над 500 млн. лв., като най-големи суми компанията има да плаща по няколко банкови заема, както и за инфраструктурни такси на другото държавно дружество в сектора - Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

"Все още чакаме да се подпише споразумение с Българската банка за развитие за отпускането на кредита, но не знам защо се бави. Все още банките кредитори не ни притесняват, защото знаят, че ще получим пари от Световната банка, но другите доставчици си искат парите", каза изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов.

"Споразумението за отпускането на заема е в процес на доуточняване", каза пред "Дневник"  главният изпълнителен директор на банката Асен Ягодин. Той добави, че документът трябва да бъде одобрен от министерствата на финансите и на транспорта, тъй като кредитът е с държавна гаранция.

Решението за отпускане на заема от 140 млн. лв. от ББР беше взето преди около два месеца от парламента. За целта беше написан специален закон от две страници, а мотивите бяха, че парите трябва да се отпуснат спешно, за да се разплати холдингът с доставчиците си до получаването на 460 млн. лв. от държавата под формата на увеличение на капитала.

Парите трябва да дойдат в бюджета като държавен кредит от Световната банка. Очаква се институцията да гласува отпускането на заема, както и на още един кредит от 140 млн. лв. за НКЖИ на заседание през юли.

Според публикация във в. "Стандарт" министърът на транспорта Ивайло Московски трябваше да се срещне в понеделник с министъра на финансите Симеон Дянков, за да обсъдят проблема със задълженията на БДЖ и дори да намерят 200 млн. лв. за компанията. Среща между двамата наистина имаше.

От Министерството на финансите не дадоха информация дали има резултат от нея. Оттам добавиха, че няма проблем с държавната гаранция за кредита от ББР, и уточниха, че за отпускането му трябва решение на управителния съвет на банката.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати