19 Април 2024 г. Петък

Душана Здравкова: Промените са на хартия, не действителни

2011-06-14 09:53:05

Подалата оставка варненска съдийка Душана Здравкова за пореден път заяви, че оттеглянето й от Висшия съдебен съвет (ВСС) е акт на гражданска позиция.

„Никога не съм търсила удобните действия или удобното поведение. В един момент, с поредното кадрово назначение, преля чашата на моята гражданска и професионална търпимост“, обяви тя в ефира на bTV.

Съмненията за конфликт на интереси на новоназначената шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева поставят въпроса за качеството на атестациите при назначаването на кадри във ВСС.

„Боли ме от това, че нещата в съдебната система не се случват. Боли ме от това, че има хартиени промени, а не действителни, както се посочва и в доклади на Европейския съюз“, уточни Здравкова. 

Според нея министърът на правосъдието Маргарита Попова е постъпила правилно, искайки проверка на казуса „Янева“, но това няма да реши проблемите на ВСС.

„Трябва ли всеки път да има оставка, за да реагират гражданите“, зададе риторичен въпрос варненската съдийка. 

Здравкова посочи поредица от назначения във ВСС, които са недостатъчно аргументирани и прозрачни. Като пример тя даде избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. 

Той беше единствен кандидат за поста и според Здравкова на други кандидати въобще не е даден шанс да се явят на конкурса.

Съдийката припомни, че веднага след назначението си Колев е избрал за секретар на съда съпруг на депутат от ГЕРБ, което хвърля съмнение върху избора му. 

„Затова казвам, че гръбнакът на съдебната система е пречупен. Не беше изработена система за методология и взаимодействие с останалите власти. Ако беше направено това, нямаше да се стигне до момента на кадруване“, допълни бившият съдия. 

Здравкова се обяви за смяна на конституционния модел във формирането на ВСС, който според нея позволява опорочаването на системата.

На въпрос дали ще участва в политиката, тя заяви, че има силната подкрепа от повечето граждански организации, с които е работила до момента.

Сега аз обмислям как да бъда в помощ на самите граждани, поясни тя, но добави, че не е изключено и участието й в политиката. Тя нито отрече, нито потвърди слуховете за това, че името й се спряга за бъдещия кандидат-президент на Алексей Петров.

Според Здравкова категорично трябва да има промяна в модела на управление и същностни реформи в съдебната система. 

„Докато не се променят правилата, ще има много такива случаи като на шефа на Софийския градски съд съдия Владимира Янева“, каза Здравкова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати