26 Април 2024 г. Петък

Последното лято за бикоборствата в Каталуня

2011-06-14 06:46:17
Когато острието заблести с отражението на следобедното слънце, това е знак за опасност. За публиката на арените за бикоборство това е сигнал да притаи дъх и да замълчи. За бика обаче това е предизвикателство, което го кара да наведе глава и да се затича към матадора, пише "Файненшъл таймс".

За онези, които намират следващата картина от описаната сцена за притеснителна, скоро предстои успокоение. Лятото на 2011 г. е последното лято за състезания с бикоборство в барселонската арена "Монументал", след като миналата година парламентът на Каталуня реши да забрани борбата с бикове от 2012 г. нататък.

Така сегашният сезон, който продължава до септември тази година, е последният, в който там човек би могъл да наблюдава нещо, чийто опоненти наричат "мъчение", а Хемингуей - "изкуство".

Всъщност именно той предрича края на този вид спорт в трактата си от 1932 г. "Следобедна смърт", в който той разсъждава над тогавашна промяна в условията на испанското бикоборство. Според нея конете трябва да носят предпазители, тъй като често са били намушквани или ранявани случайно.

Тогава правителството иска да "избегне тези ужасяващи гледки, които отвращават чужденците и туристите". На това не особено трогнатият Хемингуей отговаря, като определя промяната като първа стъпка за премахването на торидата.

Досега тази промяна успяваше да служи на каталунското управление като защита от нападките на активистите - защитници на животните в Испания, които сега атакуват традиционното зрелище с нови сили. Нападките обаче не идват само от вътрешността на страната, но и извън нея.

Миналата година италианският министър на туризма заяви, че ако Каталуня може да забрани такава древна традиция като бикоборството, то тогава италианците би трябвало да преразгледат опасното състезание с коне в Палио, тъй като насилието спрямо животни уронва имиджа на Италия. Именно туризмът спомогна за популяризирането на тези спортове, а сега туризмът се използва като причина за тяхното премахване.

В арената на Барселона боеве с бикове се провеждат почти без прекъсване от 1919 г., като са били спрени единствено по времето на Испанската гражданска война.

По тротоарите пред "Монументал" могат да се видят следи от засъхнала червена боя, която е знак, че протестите против бикоборството не стихват от години. Някой от най-активните протестиращи ходят там от седем години и на въпроса дали не смятат, че тази испанска традиция трябва да бъде съхранена, отговарят с "Ние сме каталунци".

Разграничението е важно. По време на управлението си Франко обявява бикоборството за автентично испанско, което едва ли някога ще го направи да изглежда добре за каталунците. Но коридата не винаги е била приемана добре дори и в Испания. През 1567 г. папа Пий V го забранява, но забраната е отменена 8 години по-късно.

Притеснението на много от протестиращите е, че и с тази забрана може да се случи същото, тъй като, по думите, им хората, които подкрепят тази атракция са много влиятелни и силни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати