18 Април 2024 г. Четвъртък

Симен Дянков: Всеки момент е добър за приватизация

2011-06-14 06:13:55
Всеки момент е добър за приватизация, защото държавата не е добър стопанин. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред БНТ.

Той потвърди, че депутати от ГЕРБ са подготвили промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които ще позволят да бъдат извадени от забранителния списък за раздържавяване "четири-пет фирми". Дянков обаче уточни, че парите от евентуалните техни продажби няма да могат да се използват от правителството сега, защото те ще отидат в Сребърния фонд, за изплащане на пенсиите след 2018 година.

Тристранката ще обсъжда и минималната заплата, и пенсиите
Националният съвет за тристранно сътрудничество, в които има представители на правителството, бизнеса и синдикатите, ще обсъжда на едно свое събиране планираните увеличения на пенсиите и заплатите, каза още финансовият министър. Той добави, че това ще стане следващата седмица, тъй като все още не са готови разчетите за индексирането на пенсиите.

Дянков заяви, че правителството има четири варианта за повишаване на пенсиите. Всички те обаче предвиждат само пенсионерите с най-ниски доходи да получат допълнителни средства.  

Министърът посочи още, че при вдовишките пенсии ще има поетапно увеличение, като крайната цел е вдовците и вдовиците да получават 40% от пенсията на починалия си съпруг/съпруга, при 20 на сто сега.

По повод индексирането на минималната работна заплата, Симеон Дянков посочи, че най-много хора ще засегне тя в областите Русе и Стара Загора, и в секторите на услугите и добивната промишленост. Финансовият министър смята, че увеличаването на минималната заплата от 240 на 270 лева ще се отрази благоприятно и на потреблението.

В разговора Симеон Дянков на няколко пъти посочи, че пенсиите и заплатите се увеличават, защото държавата може да си го позволи, за разлика от редица други страни.

Правителството открива музей след 30 години
Финансовият министър отбеляза също, че правителството работи добре и като доказателство за това посочи, че вече има и средства за култура. "Тези дни ще открием музей за модерно и съвременно изкуство, това е първият музей, който отваря врати в България след 1981 година", каза Дянков. В неговото изграждане са инвестирани 4.5 млн. лева, като част от тях са осигурени от Норвегия.

В края на лятото ще бъде открит и музея на тоталитарното изкуство, който ще разполага и със сграда, където ще се настанят структури на министерството на културата, ансамбъл "Филип Кутев" и други организации. Този проект също е струвал 4.5 млн. лева, като парите са изцяло от бюджета.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати