24 Април 2024 г. Сряда

Румен Христов: Въобще нямаше участие на ГЕРБ и ДПС в тези избори

2011-06-13 19:44:22
Доволен ли сте от активността на предварителните избори - излязоха около 80 хил. души, което е около четвърт от гласувалите за "Синята коалиция" на парламентарните избори през 2009 г.?
- Щях да съм по-доволен, ако бяха гласували 100 хил. души, най-малкото защото нямаше да загубя облога с председателя на СДС Мартин Димитров. Активността е добра, защото това са около седем пъти повече от нашите членове, което означава, че сме провокирали десните избиратели да участват в нашите избори.

Чух вече упреци от други формации, че резултатът, който постигнахме, не е толкова добър. Предлагам някои от партиите "титани", например ГЕРБ, да направят предварителни избори и да съберат 200-250 хил. гласа. 

Казахте, че гласувалите са в пъти повече от членската маса на СДС и ДСБ. Кой участва в тези избори?

- Това са около 95% привърженици и членове на СДС и ДСБ плюс твърди наши симпатизанти и приятели, лични познати както на Светослав Малинов, така и мои. Външното участие на други десни формации е много малко - в рамките на 4-5%.

Участие на ГЕРБ и ДПС въобще нямаше. И ако имаме някъде турски гласове, те са на базата на това, че там имаме структури. Например в Алфатар, Силистренско, СДС има добра структура с много активен председател.

Как си обяснявате засиления ромски интерес към предварителните избори?

- Няма такова нещо. По наша информация по-малко от 1% са гласувалите роми. Категорично не сме купували гласове. Това, че някой по една или друга причина е решил да гласува, е много добре. Въпросът е да гласуват повече граждани за десницата.

Не е ли странно, че точно до ромите е стигнала информацията за предварителните избори на "Синята коалиция"?

- Явно някои от нашите председатели са били активни в тези региони и населени места.

Ако ДСБ настояват резултатите в тези секции да бъдат анулирани, ще се съгласите ли?

- Има Централна избирателна комисия, която ще вземе решението. Това няма да повлияе по никакъв начин на резултата. Ако приемем, че предварителните резултати показват разлика от 8500 гласа в моя полза, 600-700 гласа са без значение.

Как ще привлечете още десни избиратели за същинските избори?

- Искам да се видя с максимален брой български избиратели, не само десни, защото президентът е президент на всички българи и има нужда от широка подкрепа. Трябва да възбудим интереса и да активизираме този 1 млн. десни избиратели, които през годините не ни харесваха по една или друга причина. Ще се постарая да постигна широко обединение зад моята кандидатура, но няма да позволя извиване на ръце "подкрепа под условие".

Каква картина очертаха тези избори - в какво състояние е "Синята коалиция", какво бъдеще виждате за нея?
- Предварителните избори показаха, че СДС е национална партия - имаме структури в почти всички общини, макар и не толкова силни. ДСБ показаха, че са по-силни в големите градове. Това е допълване между двете партии. Надявам се, че ще успеем да разширим формата на "Синята коалиция" с други десни партии и хора освен СДС, ДСБ, "Обединени земеделци", Радикалдемократическата партия и БСДП на Йордан Нихризов.

Новото ОДС сред тях ли е?

- Ще разговаряме и с ОДС като една от структурите вдясно.

В последното си интервю за "Дневник" казахте, че президентските правомощия са достатъчни.
 На фона на тази активност на предварителните избори обаче не мислите ли, че е по-логично президентът да се избира от парламента?
- Не. Особено при условие, че съм приел тази конституция и тези правила за участие в надпреварата. 

Каква е предизборната ви програма?

- Прагматична. Иска ми се правомощията на държавния глава, които са много сериозни, да се ползват максимално за подобряване на икономическото състояние на България и на гражданите. Няма да бъда социалният президент, не обещавам повишаване на доходи и пенсии с магическа пръчка, но ако всички работим в една посока, бихме могли да постигнем резултат. България е член на ЕС и НАТО, но българите живеят зле.

Анализът след моята обиколка е, че основният проблем на България днес е икономиката, липсата на поминък и битовата престъпност в малките населени места. Тоест държавата трябва да помогне на икономиката и държавността трябва да се утвърди, за да живеят хората сигурно. Много ми се иска България да бъде достоен член на ЕС, българите да живеят достойно.

Как ще използвате правомощията на президента за налагане на вето върху законите и за иницииране на референдуми?

- Активно, но не заядливо. Когато има закони, които ощетяват българските граждани или са против техните интереси, ще налагам вето. Надявам се обаче българският парламент - и сегашният, и следващият, да не дава такива поводи.

По кои въпроси сте готов да инициирате подписка за национално допитване?

- По много важни теми за обществото това може да се случи. Не мога да кажа в момента кои.

Ако сега сте президент и стои отворен въпросът за проекта "Белене", какво ще направите?
- Като стана президент, първото нещо, което ще направя, е да свикам Консултативния съвет за национална сигурност, в който да обсъдим централата необходима ли ни е, цената, която трябва да платим, поносима ли е, рисковете, които поемаме, приемливи са за българските граждани от гледна точка на сигурността им. Ако постигнем консенсус "за" или "против", бихме могли да стигнем до съгласие за подлагане на референдум, за да видим какво мислят и гражданите.

А ако консенсусът в КСНС противоречи на позицията на СДС и ДСБ, как ще постъпите?
- Ще се съобразим с желанието на гражданите.

Тоест сте готов да инициирате референдум?

- Да. Въпросът е да няма задкулисни договорки в тесни кръгове, да можем този важен въпрос за България да го решим заедно. И ако мнозинството го иска, приемаме.

Президентът е и върховен главнокомандващ въоръжените сили. Според вас 
каква реформа е нужна в армията? 
- Трябва да имаме малка професионална армия, която да има готовност да участва в умиротворителни мисии в чужбина, но не свързани толкова с бойни действия, а с подкрепа, охрана, медицински батальони и т.н. България трябва да бъде лоялен член на НАТО, но не сме голяма държава и нямаме възможността да поддържаме оборудване и армия, която да участва в бойни действия.

Тоест подкрепяте линията на военния министър Аню Ангелов.

- По-скоро да. Малка, мобилна армия, която да се включи основно в мироопазващи мисии.

Кой ще бъде кандидатът за вицепрезидент?

- Този въпрос не може да бъде решен на петия час след приключване на предварителните избори. Въпрос на обсъждане и дебати, на търсене на профил, който ще допълни кандидата за президент. Добре е да бъдем различни профили, той да допринася с нещо в тази двойка, не мога да дам отговор в момента. Ще говорим с ДСБ и ще намерим най-подходящия човек, повярвайте ми. 

Какъв е най-подходящият профил за кандидат за вицепрезидент?

- Или да е с по-голям опит от мен, или по-млад, който тепърва ще се развива. Не мога да кажа в момента, защото няма да взема решението сам. Разбира се, че ще имам отношение към определяне на кандидата за вицепрезидент, но това е въпрос на договорка в "Синята коалиция".

Виждате ли Светослав Малинов в тази роля?

- Нямам нищо против него, той ще бъде със сигурност един от обсъжданите кандидати.

Кой ще бъде основният ви опонент в тези избори, макар да сте третият известен претендент?
- БСП. Нормално е основният опонент на десницата да бъде левицата. Представителят на ГЕРБ ще бъде конкурент за мен, все пак СДС и ГЕРБ сме членове на Европейската народна партия. Това ще бъдат трите основни фигури, които ще претендират за балотаж - кандидатите на БСП, ГЕРБ и обединената десница.

А ви изглежда кандидатурата на Меглена Кунева?

- Големи са очакванията там, но според мен без партийна подкрепа трудно ще се случи. Едно е харизмата на царя и очакванията на българските граждани за създаване на движение, друго е харизмата на Бойко Борисов и учредяването на ГЕРБ и трето е Меглена Кунева, издигната от инициативен комитет.

Как си обяснявате нейното включване в надпреварата като "кандидат-президент на мнозинството на промяната"? Има ли потенциал да привлече десни избиратели?

- Категорично не. Претендирам за авторство на посланието за промяна, което многократно ползвах в предизборната кампания и не случайно слоганът ми е "Мога да променя България". Хубаво е да променим България, въпросът е кой ще може да го направи.

Какви ще бъдат посланията ви в същинската кампания?

- Достоен живот на българите, промяна на България, възможност за създаване на поминък в страната. Ще се опитам да заменя конфронтацията с дипломация, защото, конфронтирайки се, не печелим нищо.

Очаквате ли компроматна война срещу вас в кампанията?

- Винаги има такава. Нямам сериозни притеснения, сигурно ще се вадят какви ли не неща, но те ще са добре претоплени стари манджи.

Очаквате ли ДСБ да работи за вас напълно и безрезервно?

- Да. Ние сме трезвомислещи десни хора и когато единият от кандидатите е спечелил, ние заставаме зад него, както в СДС ще работим за Прошко Прошков и другите кандидат-кметове от ДСБ.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати