26 Април 2024 г. Петък

Триумф с козметични дефекти

2011-06-13 14:49:18

Трябва да се върнеш чак до 60-те години, за да намериш победител в избори в Турция, който да е събрал повече от 50% от гласовете. Но в сравнение с очакванията, които Реджеп Ердоган имаше преди изборите, резултатът изглежда почти като загуба, коментира Spiegel. 

Неговата цел беше две трети от мандатите, както обясняваше наляво и надясно из страната. Останаха обаче 326 от 550 местата в турския парламент, което си е стабилно мнозинство. Но за самостоятелна промяна в Конституцията съвсем не стигат. 

При това тъкмо това беше обявената цел на Ердоган – веднага след изборите за започне с дебата за нова конституция. Искаше да превърне сегашната парламентарна система в президентска демокрация по френски модел и Ердоган да заеме мястото на президент.

 

Предвид изборните резултати ще трябва да се сбогува с тази цел. За да прокара нова конституция по негов модел, му трябваха поне 330 мандата. 

С гласовете на 330 депутати щеше да е възможно една нова конституция да бъде приета от парламента и след това да бъде подложена на референдум. Ердоган вероятно щеше да спечели такъв референдум. Сега премиерът зависи от сътрудничеството поне с една от останалите партии в парламента. 

„Тази вечер нацията не просто ни даде управлението. Тя ни натовари да изработим нова конституция. Посланието е, че трябва да я направим с другите политически сили“, обяви Еврдоган. “Ще изслушаме и партиите, които не са представени в парламента. Ще водим възможно най-широки преговори“.

Освен Партията на справедливостта и развитието на Ердоган в парламента влиза социалдемократическата Републиканска народна партия, крайно дясната Националистическа партия за действие и 35 независими депутати, които се включиха в надпреварата от името на кюрдската партия сега ще направят парламентарна група. 

Загубата в победата на Ердоган се дължи най-вече на доброто представяне на кюрдите и ултранационалистите. Кюрдите, които прескочиха 10-процентовата бариера, като издигнаха независими кандидати, имат 35 мандата. Това ще играе важна роля в бъдещия дебат за конституцията. 

Още по-важни са обаче 13-те процента на националистите. С пуснати преди изборите сексвидеа високопоставени функционери на партията бяха принудени да се оттеглят и вкараха партията в криза. 

Според социологическите проучвания националистите губеха подкрепа и се въртяха около критичните 10 процента. Ако не бяха успели да прескочат бариерата, сега разпределението на мандатите щеше да е друго и Ердоган щеше да има 330 места. 

Социалдемократите с 26% от гласовете също не изпълниха очакванията. Много анализатори прогнозираха 30 на сто предвид ангажираната предизборна кампания. В сравнение с местните избори през януари 2010 г. Републиканската народна партия е изгубила гласове дори в някои от най-важните си крепости. 

В този вот например не успяха да удържат Анталия и отстъпиха победата на партията на Ердоган. От големите центрове в страната – Истанбул, Анкара, Измир и Адана, социалдемократите са победили само в Измир. 

Лидерът на партията си изгради добър имидж, но не успя да отбележи точки срещу доброто икономическо развитие и външната политика на Ердоган. 

Самочувствието на премиера във външната политика, определяно от критиците му във и извън страната като мегаломания, се приема доста добре от турските избиратели. Самоувереното изправяне пред Запада е балсам за турската душа, ангажимента на Ердоган към палестинците също му донесе симпатии.

Решаващо обаче е, че Партията на справедливостта и развитието и лично Ердоган стоят зад постоянния икономически растеж през последните девет години. Обещанието му доходите на глава от населението в Турция в следващите години да се удвоят, се приема от много избиратели за чиста монета. 

Дали, предвид изборните резултати, Ердоган изобщо ще се заеме с нова конституция, е под въпрос. Сигурно е обаче, че кюрдският въпрос окончателно се качи на първо място в дневния ред. 

Докато резултатите на Ердоган са се подобрили с 3%, кюрдите увеличиха броя на депутатите си впечатляващо от 20 на 35. Дискусията за автономия и политически права на кюрдите вече няма да може да бъде потискана.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати