26 Април 2024 г. Петък

Искри и закачки в Синята коалиция

2011-06-13 14:41:18

Сините приеха като обективни резултатите от вътрешните избори, които отредиха кандидатът на СДС Румен Христов да се бори за президент, а тъмносиният Прошко Прошков да влезе в битката за кмет на София.   

Румен Христов е получил 42 158 гласа срещу 33 702 за Светослав Малинов. Прошко Прошков пък бие Владимир Кисьов с 12 925 срещу 8697.

На две отделни пресконференции ДСБ и СДС благодариха за безпрецедентната избирателна активност – около 76 хил. души, и изразиха самочувствие за предстоящите същински избори да се изправят срещу ГЕРБ, но се очертаха и някои спорни въпроси.

И двете партии декларираха готовност да работят за налагане на общите кандидатури. Стана ясно още, че вицепрезидентът на Румен Христов ще бъде от ДСБ, но конкретно име не беше съобщено.

Независимо от признаването на резултатите обаче ДСБ ще настоява пред СДС да се направи анализ на всички секции, в които е имало сигнали за конфликти и е отчетен анормален вот.

Разглеждането на гласуването на ромските махали и в секциите, където имало по принцип около 100 избиратели, а сега са гласували 200, щяло да бъде в името на успеха на кандидатите на Синята коалиция.

„Ако ние не изясним този анормален вот, ще накараме националната кампания да стъпи на подвижни пясъци, мотивира се Костов.

От СДС обаче стана ясно, че едва ли ще подкрепят предложението, тъй като по думите на Мартин Димитров участието на ромите било минимално – под 1%.

„Пожелавам на Бойко Борисов след ромите и той да види европейските ценности в Синята коалиция. Те са успели да ги видят, крайно време е и той, и ГЕРБ да свършат тази работа“, коментира Димитров по повод радостта на премиера, че „толкова много роми са видели европейското в Синята коалиция“.

 

„Няма напрежение в Синята коалиция. Ние работим и ще работим по-добре“, побърза обаче лидерът на СДС да стопира появилите се съмнения за искри в отношенията между сините, подклаждани и от редица изказвания от двете централи преди вътрешните избори.

„Тези, които спекулират, че ГЕРБ, ДПС, Софиянски и хора от Марс ще се намесват на тези отворени избори, станаха за смях. Всички, които говореха за уговорени мачове (Надежда Нейнски – бел. ред.), говореха празни приказки. Ние спечелихме там, където СДС има силна местна власт“, аргументира се Мартин Димитров.

Той обясни напрежението в Синята коалиция с това, че ДСБ засилили опозиционното си говорене срещу ГЕРБ заради вътрешния вот.

„Очаквано СДС спечели националната битка, защото винаги е била по-голямата партия от ДСБ, но също очаквано резултатите показват, че СДС и ДСБ заедно са по-силни и че хората искат обединена десница“, изтъкна Димитров, като два пъти повтори коя от двете е по-голямата партия в Синята коалиция.

Според Костов обаче вътрешните избори слагали край на зачестилите спекулации, че едната от партиите в Синята коалиция носи другата.

Тъмносините видяха, че освен ГЕРБ водите в Синята коалиция „мъти“ и бившият кмет на столицата Стефан Софиянски, който има амбицията отново да се състезава за кметското място.

„Когато 75 хил. души гласуват, когато се гласува във всички общини и се прави опит не от СДС да се прави коалиция срещу Костов и ДСБ, нормално е да се получат и искри“, аргументира се шефът на изборния щаб на ДСБ Веселин Методиев.

Той определи изказването на Мартин Димитров, който призова ДСБ да изтегли от властта зам.-министрите си, като закачка.

„Много често се закачахме помежду си. В изборния ден е допустимо“, добави Методиев. 

Според Костов първата задача на Румен Христов и Прошко Прошков е да се превърнат от партийни в коалиционни кандидати на Синята коалиция. СДС по-късно подкрепиха, че ще работят за тази цел.

Но как ще преодолеят и другото си различие относно явяването на местните избори все още не е ясно. ДСБ настояват до 4 юли да бъде подписано национално споразумение за съвместно участие на местния вот. Мартин Димитров обаче беше категоричен, че такова няма да бъде сключено, а ще се решава по места, като нагласата била за широки десни коалиции.

Кандидатът за президент на сините Румен Христов обяви, че ще търси по-широка подкрепа, но „без извиване на ръце“. Така той отговори на въпрос дали ще търси гласове от ОДС. "Резултатите показаха, че Румен Христов не е човекът на ДПС и моля ви вече да не ми задавате тези въпроси", каза още той, мотивирайки се с резултатите на отделните общини.

Като основни конкуренти Христов обяви кандидатите на левицата и на ГЕРБ, независимо че те все още не са известни. Щял да заложи на кампания „лице в лице“, от врата на врата, т.е. обиколки и срещи с гражданите по примера на бившия премиер на Испания Хосе Мария Аснар.

„Няма по-силен кандидат от мен в София, защото не съм поемал ангажименти към някакъв тип олигархия или различни политически лидери, заяви от своя страна окрилен от победата си кандидатът за кмет на столицата Прошко Прошков.

Костов пък му пожела да се превърне в мост за укрепване на Синята коалиция.

Сините утре ще решават как ще гласуват на предстоящия вот на недоверие, внесен от БСП и СДС. За Костов мотивите на опозицията били преписани от програмите на сините за справяне с кризата. Според Мартин Димитров пък истинският вот на недоверие ще са предстоящите избори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати