25 Април 2024 г. Четвъртък

Стенли Фишер – икономистът, спасил Израел от кризата

2011-06-13 10:03:35

Управителят на израелската централна банка Стенли Фишер, който в събота обяви кандидатурата си за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), е една от най-популярните личности в Израел, предаде Франс прес. 

Смята се, че благодарение на него през последните години бяха постигнати добрите резултати в израелската икономика, която успя да устои без поражения на най-тежкия удар на икономическата криза.

Фишер предизвика изненада, обявявайки в последния момент кандидатурата си за наследник на французина Доминик Строс-Кан, подал оставка след обвинения в сексуални посегателства над камериерка в нюйоркски хотел.

На 67 години този бивш служител в МВФ може да изпревари на последната отсечка съперниците си - французойката Кристин Лагард и мексиканеца Агустин Карстенс.

Големите международни икономически и финансови издания като "Файненшъл таймс", "Уолстрийт джърнъл" и сп. "Юромъни"Никога не бива да се приема пост, който никой не ви е предложил".

Назначен през март за втори петгодишен мандат начело на израелската централна банка, той може да бъде горд, че помогна на Израел да прекоси почти невредим международната икономическа криза.

За тази година икономическият растеж се очаква да бъде 5 процента, а Израел може да разчита на пълен дюшек с валутни резерви на стойност 77,4 милиарда, за чието натрупване Фишер особено допринесе, за да спре поскъпването на шекела и така да благоприятства за износа.

 

Затова и управителят на централната банка, който не се бои да поема рискове, е една от най-популярните личности в страната.

"Моля ви, не си отивайте", гласеше тези дни заглавие на израелския икономически всекидневник "Маркър" (TheMarker).

Фишер, който имаше американско гражданство, беше принуден да се откаже от него, за да стане израелски гражданин през януари 2005 година, когато беше избран за управител на израелската централна банка, защото двойно гражданство в страната се допуска само за най-висшите държавни чиновници.

Стенли Фишер е работил от 1988 до 1990 година като вицепрезидент и главен икономист в Световната банка, преди да стане първи заместник-генерален директор на МВФ от 1994 до 2001 година.

След това се отказва от държавната работа и преминава в частния сектор, като става заместник-директор на финансовия гигант Ситигруп (Citigroup) и президент на Ситигруп интернешънъл (Citigroup International), оставайки в групата от 2002 до 2005 година.

Специализираното издание "Юромъни" го класира миналата година на първо място сред управителите на централни банки в света. Списанието специално изтъкна вроденото му чувство да изпреварва събитията.

И наистина, Стенли Фишер беше първият управител на централна банка от промишлено развита страна, който повиши лихвите през септември 2009 година.

Сп. "Глоубъл файненс" също публикува много похвали за Фишер и го удостои с оценка "А" през 2009 и 2010 година в класацията си на централните банкери.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати