29 Март 2024 г. Петък

Кунева още е в управата на БНП Париба

2011-06-13 07:35:28
Кандидат-президентката Меглена Кунева все още е в борда на директорите на френската банка „БНП Париба”. Това обявиха журналистите Соня Колтуклиева и Григор Лилов пред ТВ7. Според тях присъствието на кандидат-президентката в управата на банката е лобизъм или обикновена благодарност.

Кандидат-президентката Меглена Кунева все още е в борда на директорите на френската банка „БНП Париба”.

Това обявиха журналистите Соня Колтуклиева и Григор Лилов в предаването „Насреща Люба Кулезич” по ТВ7. Водещата също съобщи, че екипът й е отправил официално питане до банката дали кандидатката за държавен глава все още е в управата и отговорът бил положителен.

Кунева влезе в управата на Париба през май 2010 г. Това стана малко след като

тя отклони предложението на шефа на Европейската комисия Жозе Барозу да продължи работата си в Брюксел

като директор на Бюрото на европейските политически съветници след изтичането на мандата й като еврокомисар. Тя обаче обяви, че предпочита да се отдаде на политическа кариера в родината си.

„Присъствието на Кунева в борда на „Париба” може би е лобизъм или обикновена благодарност”

обясни Лилов. Той съобщи, че френската банка присъства в България от 1980 г. През 1994 г. пък правителството на сочения за близък до „Мултигруп” Любен Беров сключва няколко международни споразумения, в които се посочват и сроковете за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. 

По това време и Париба навлиза мощно в българските енергийни проекти със заемите, които отпуска. Само първият е за четвърт милиард евро, каза Лилов.

Юрисконсулт на Беров тогава е Меглена Кунева. Всъщност тя е в юридическия отдел на Министерски съвет от 1990 г.

и е била там при всички правителства до това на НДСВ. Колтуклиева пък заподозря Кунева, че търгува с вътрешната информация, която е получила като близка до Барозу в Европейската комисия. Тя обясни и че

за член на борда на банката бившата еврокомисарка е предложена от две асоциации, които й забраняват партийна и политическа обвързаност.

Вероятно това е причината тя да иска толкова да е кандидат на гражданското общество, каза още Колтуклиева. От ефира на ТВ7 журналистката подари на Кунева маска, която да използва за лого на предстоящата си кампания.

Люба Кулезич пък цитира етичните правила на „Париба”, според които вече кандидат-президентката Кунева е длъжна да защитава интересите на банката.

Колтуклиева и Лилов влязоха в спор

дали семейството на кандидат-президентката е имало връзки с „Мултигруп”.

Колтуклиева цитира човек от групировката, който й разказал, че Кунева не е успяла да стигне до техните среди. Съпругът й, Андрей Пръмов, предложил на Илия Павлов да направят заедно мощна финансова къща. Той обаче поискал равно участие, което му било отказано и финансистът се оттеглил.

Според Лилов обаче Кунева е до гуша със семейството в ”Мултигруп”. Той разкри, че

съпругът й Андрей Пръмов е бил съдружник с Емил Хърсев. Това беше основната структура на Мултигруп, каза Лилов.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати