Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Август 6
Начало arrow Политика arrow Кунева още е в управата на БНП Париба

Кунева още е в управата на БНП Париба

  Print E-mail
2011-06-13 07:35:28
източник: bnews.bg

Кандидат-президентката Меглена Кунева все още е в борда на директорите на френската банка „БНП Париба”. Това обявиха журналистите Соня Колтуклиева и Григор Лилов пред ТВ7. Според тях присъствието на кандидат-президентката в управата на банката е лобизъм или обикновена благодарност.

Кандидат-президентката Меглена Кунева все още е в борда на директорите на френската банка „БНП Париба”.

Това обявиха журналистите Соня Колтуклиева и Григор Лилов в предаването „Насреща Люба Кулезич” по ТВ7. Водещата също съобщи, че екипът й е отправил официално питане до банката дали кандидатката за държавен глава все още е в управата и отговорът бил положителен.

Кунева влезе в управата на Париба през май 2010 г. Това стана малко след като

тя отклони предложението на шефа на Европейската комисия Жозе Барозу да продължи работата си в Брюксел

като директор на Бюрото на европейските политически съветници след изтичането на мандата й като еврокомисар. Тя обаче обяви, че предпочита да се отдаде на политическа кариера в родината си.

„Присъствието на Кунева в борда на „Париба” може би е лобизъм или обикновена благодарност”

обясни Лилов. Той съобщи, че френската банка присъства в България от 1980 г. През 1994 г. пък правителството на сочения за близък до „Мултигруп” Любен Беров сключва няколко международни споразумения, в които се посочват и сроковете за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. 

По това време и Париба навлиза мощно в българските енергийни проекти със заемите, които отпуска. Само първият е за четвърт милиард евро, каза Лилов.

Юрисконсулт на Беров тогава е Меглена Кунева. Всъщност тя е в юридическия отдел на Министерски съвет от 1990 г.

и е била там при всички правителства до това на НДСВ. Колтуклиева пък заподозря Кунева, че търгува с вътрешната информация, която е получила като близка до Барозу в Европейската комисия. Тя обясни и че

за член на борда на банката бившата еврокомисарка е предложена от две асоциации, които й забраняват партийна и политическа обвързаност.

Вероятно това е причината тя да иска толкова да е кандидат на гражданското общество, каза още Колтуклиева. От ефира на ТВ7 журналистката подари на Кунева маска, която да използва за лого на предстоящата си кампания.

Люба Кулезич пък цитира етичните правила на „Париба”, според които вече кандидат-президентката Кунева е длъжна да защитава интересите на банката.

Колтуклиева и Лилов влязоха в спор

дали семейството на кандидат-президентката е имало връзки с „Мултигруп”.

Колтуклиева цитира човек от групировката, който й разказал, че Кунева не е успяла да стигне до техните среди. Съпругът й, Андрей Пръмов, предложил на Илия Павлов да направят заедно мощна финансова къща. Той обаче поискал равно участие, което му било отказано и финансистът се оттеглил.

Според Лилов обаче Кунева е до гуша със семейството в ”Мултигруп”. Той разкри, че

съпругът й Андрей Пръмов е бил съдружник с Емил Хърсев. Това беше основната структура на Мултигруп, каза Лилов.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управление на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание ...
  Новини Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска три оставки, съобщават от пресцентъра на партията.Това са оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на ...
  Новини Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените ...
  Новини Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента ...
  Новини Посланичката на Съединените американски щати в България Нейно превъзходителство Херо Мустафа обясни, че не е нейна работа да призовава "за оставката на което и да било длъжностно ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?