19 Април 2024 г. Петък

Баретата останал без простата

2010-07-21 10:20:16

Софийския градски съд отказа да промени мярката за неотклонение на Златомир Иванов - Баретата и той остава в ареста.

На днешното заседание по делото срещу Баретата защитата му поиска по-лека мярка заради влошеното му здравословно състояние.

От съдебно-медицинската експертиза, приложена по делото, става ясно, че след трите операции на пикочните пътища, които претърпя, се е стигнало до склероза на пикочния мехур и отстраняване на простата му и Баретата не може повече да има деца.

Според защитата му условията, в които се намира в централния софийски затвор, не са адекватни и не помагат за правилното му лечение. Там нямало условия за предписания му "водно-хигиенен режим".

Освен това няма възможност за бързи консултации с уролог, а и липсвала необходимата медицинска апаратура. Защитата изтъкна още, че Баретата е в една килия с много хора, раната му е отворена и има опасност от инфектиране.

Според адвокатите на Златко Баретата управата на затвора в много случаи е затруднявала провеждането на лечението му. Той трябвало да се лекува в домашни условия.

Защитата изтъкна, че той е в ареста от близо година и половина, не може да осигури доходи на семейството си - има 3 малки деца, едното от които е със заболяване и не може да си позволи лечение в частна болница.

Самият Златомир Иванов заяви пред съда, че начинът, по който е лекуван досега, явно не е помогнал той да се оправи. "Тук става въпрос за човешки съдби, не за нещо друго", каза Баретата и обясни, че иска да се лекува, а най-адекватният начин е това да стане в домашна обастановка.

"Аз съм на 42 години, с махната простата. Ако бях на свобода и съм бил немарлив, съм съгласен някой да ме упрекне", заяви той.

В мотивите си за запазването на постоянната мярка за неотклонение на Златомир Иванов съдът изтъкна, че обвинението срещу него е най-тежкото измежду тези на останалите подсъдими и е на лице опасността да извърши ново престъпление. Според съда периодът, в който Баретата е в ареста е разумен.

Съдия Петър Гунчев подчерта, че здравословното състояние на Златомир Иванов наистина е сериозно влошено и ако той продължи да пребивава в затвора, има опасност от дългосрочни тежки последици. Затова разпореди, че Баретата трябва да бъде повторно настанен в болница за лечение.

Днес и адвокатите на още шестима от подсъдимите поискаха мерките им за неотклонение да бъдат променени в по-леки.

Прокуратурата поиска да останат сегашните мерки на всички. Прокурорът по делото Аксиния Матусян заяви, че престъпленията, в които са обвинени, са особено тежки, извършвани в дълъг период, а престъпната дейност и към момента не е преустановена. Тя се обоснова с факта, че все още издирват двама от сочените за най-приближени до Баретата - Антон Савов - Мамата и Мартин Станков - Мамата.

В крайна сметка съдът остави всички подсъдими в ареста. Промени единствено мярката за неотклонение на Мартин Горески - 19-годишният ученик, който е обвинен, че в период от 2 месеца е разпространявал наркотици и който в момента е под домашен арест.

Съдията отбеляза, че тази мярка е постигнала своето дисциплиниращо въздействие и пусна Мартин под парична гаранция от 3 000 лева.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано на втора инстанция в 7-дневен срок. Адвокатът на Златко Баретата Лъчезар Таков, каза, че ще протестира това решение. Пред журналисти той изтъкна, че и самият съд е отчел, че животът на Баретата е застрашен.

В коя болница ще бъде настанен Златомир Иванов ще стане ясно утре. Адвокат Таков каза, че ще настоява това да не е МВР болница, тъй като урологът там казал, че "може да извърши операцията само с ръце".

Златомир Иванов - Баретата и още 20 души са подсъдими за участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Баретата е обинен като ръководител на престъпната група, а освен това и за убийството на Румен Стефанов - Алф през 2007 г. в Перник.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати